Home » Știință » Momentul reintrării în atmosfera Pământului. „Unii astronauţi o compară cu o serie de accidente”

Momentul reintrării în atmosfera Pământului. „Unii astronauţi o compară cu o serie de accidente”

Momentul reintrării în atmosfera Pământului. „Unii astronauţi o compară cu o serie de accidente”
Sursa foto: Jack Fischer via Twitter
Publicat: 13.09.2021

Astronautul Jack Fischer a distribuit pe Twitter înregistrări care arată ce se întâmplă când reintri în atmosfera Pământului. Fischer spune că reintrarea în atmosfera Pământului este comparată de unii astronauţi „cu o serie de accidente de maşină”.

Mulţi oameni îşi imaginează că atunci când eşti în spaţiu te afli într-un loc liniştit şi paşnic, privind contemplativ spre Pământ. Totuşi, nu trebuie scăpat din vedere că, pentru a ajunge acolo şi înapoi, trebuie să treci prin foc, scrie IFL Science.

Astronautul Jack Fischer, ieşit la pensie, a distribuit pe Twitter imagini care arată ce se întâmplă când treci prin atmosfera Pământului.

„Unii astronauţi o compară cu o serie de accidente de maşină… şi eu nu i-aş contrazice”

„Am prins o cursă înapoi spre Pământ, mulţumită Soyuz, cu exact 4 ani în urmă. Unii astronauţi o compară cu o serie de accidente de maşină… şi eu nu i-aş contrazice”, a scris Fischer, distribuind şi o înregistrare cu el, astronautul Peggy Whitson şi cosmonautul Fiodor Yurchikin înghesuiţi în aeronavă.

Într-o altă postare, Fischer prezintă imagini filmate prin hubloul aeronavei, la momentul intrării în atmosfera Pământului: „M-am întors acasă în urmă cu 4 ani şi dacă v-aţi întrebat vreodată cum arată când călătoreşti prin atmosferă – priviţi”.

Din punct de vedere tehnic, capsula în care se află astronauţii cade ca o piatră, mai degrabă decât să accelereze cu o intenţie graţioasă ca un avion. Scânteile care se văd sunt părţi ale scutului termic ablativ – conceput pentru a absorbi şi devia căldura intensă a reintrării în atmosferă.

Fricţiunea aerului creează o bulă de plasmă în jurul navei, întrerupând comunicaţiile cu staţiile de control la sol pentru câteva minute. La ieşirea din atmosferă, paraşuta se deschide pentru ultima etapă a călătoriei spre Pământ.

Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase