Cercetătorii au descoperit fire de cromatină în cartilajul dinozaurilor fosilizați. Ce înseamnă acest lucru

10 10. 2021, 13:00

Paleontologii au analizat materialul cartilajului de la Caudipteryx, un dinozaur oviraptorosaur care a trăit în China de astăzi, în urmă cu aproximativ 125 de milioane de ani (epoca Cretacicul timpuriu). Acesta a făcut parte din faimosul ecosistem Biota Jehol.

„Datele geologice adunate de-a lungul anilor au arătat că conservarea fosilelor în Biota Jehol a fost excepțională datorită cenușii vulcanice fine care a îngropat carcasele și le-au păstrat până la nivelul celular”, a spus dr. Zhiheng Li, paleontolog la Institutul de Paleontologia și paleoantropologia vertebratelor, de la Academia Chineză de Științe, citat de Sci-News.

Cercetătorii au examinat un specimen complet conservat de Caudipteryx, colectat din Yixian, de lângă orașul Chaoyang, din provincia Liaoning (China).

Ce au descoperit cercetătorii despre celula veche de 125 de milioane de ani

Pentru a analiza conservarea condrocitelor, singurele celule găsite în cartilajul sănătos al fosilei, cercetătorii au folosit o serie de metode de microscopie care se completează reciproc.

Cercetătorii au descoperit că celula de dinozaur, veche de 125 de milioane de ani, are un nucleu atât de bine conservat încât păstrează câteva biomolecule originale și fire de cromatină. Cromatina din celulele tuturor organismelor vii de pe Pământ este formată din molecule de ADN foarte bine legate.

Rezultatele oferă, astfel, date preliminare care sugerează că rămășițele ADN-ului original al dinozaurului pot fi păstrate în continuare.

Acesta este doar al doilea exemplu de fire de cromatină fosilizate într-un material vertebrat.

Citește și:

O creatură dispărută din „Hobbitul” a evoluat la scurt timp după moartea dinozaurilor

Un nou studiu susține că dinozaurii erau predispuși extincției cu mult înainte de impactul asteroidului

O descoperire fără precedent. Acestea sunt primele dovezi clare că dinozaurii își cloceau ouăle