Home » Știință » O bucată de ciment a fost găsită în inima unui bărbat. Cum a ajuns acolo

O bucată de ciment a fost găsită în inima unui bărbat. Cum a ajuns acolo

O bucată de ciment a fost găsită în inima unui bărbat. Cum a ajuns acolo
Credit foto: Unsplash / Olga Kononenko
Publicat: 08.10.2021

Un bărbat care a acuzat dureri în piept a fost uimit să afle că în inima sa a fost găsită o bucată de ciment de 10 centimetri.

Bărbatul în vârstă de 56 de ani a ajuns la spital după două zile în care a suferit dureri în piept și dificultăți de respirație, potrivit raportului cercetătorilor de la Școala de Medicină a Universității Yale, publicat în Jurnalul de Medicina din New England.

Cu o săptămână mai devreme, bărbatul suferise o intervenție la coloana vertebrală pentru a trata o vertebră ruptă sau ceea ce medicii numesc fractură vertebrală de compresie, ca urmare a osteoporozei sau slăbirea oaselor.

Bărbatului i s-a făcut o cifoplastie, o procedură prin care medicii injectează un tip special de ciment în vertebră ca să o ridice la înălțimea corespunzătoare și să o împiedice să mai cadă, potrivit Universității Johns Hopkins.

Cifoplastia, o procedură sigură

Cifoplastia este onsiderată sigură, mai puțin de 2% dintre persoanele supuse procedurii experimentează o complicație. Dar un posibil risc este ca cimentul să se scurgă din os în alte zone, ceea ce poate provoca blocarea unui vas de sânge, potrivit Live Science.

Exact așa s-a întâmplat în cazul bărbatului. Cimentul s-a scurs din os în vene, unde s-a întărit, ajungând la inimă, au explicat cercetătorii.

După efectuarea unei radiografii și a unei tomografii computerizată s-a văzut un corp străin în inima bărbatului. Acesta a suferit o intervenție chirurgicală cardiacă de urgență, în timpul căreia medicii au găsit o bucată subțire și ascuțită de ciment care se rupsese în camera superioară dreaptă a inimii și îi perforase plămânul drept.

Bărbatul nu a suferit complicații în urma intervenției chirurgicale și după o lună s-a recuperat complet.

Citește și: 

O „inimă umană” de mărimea unei semințe de susan s-a dezvoltat de una singură în laborator

De când începe inima să bată? Câteva lucruri interesante despre corpul tău

Siliconul din implanturile mamare poate duce la moarte celulară

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase