Și persoanele vaccinate cu doză dublă răspândesc COVID-19 – studiu

29 10. 2021, 18:00

Persoanele vaccinate cu doză dublă și care fac infecția COVID-19 pot să transmită varianta Delta celor cu care locuiesc, au avertizat experții care au studiat cazurile de transmitere domestică a coronavirusului SARS-CoV-2 în Marea Britanie.

Persoanele care s-au vaccinat împotriva COVID cu două doze pot fi la fel de infecțioase precum cele care nu au fost injectate, potrivit unui studiu realizat la Imperial College London și citat de BBC.

Chiar dacă sunt asimptomatici sau au puține simptome, șansa ca ei să transmită virusul mai departe persoanelor nevaccinate, cu care locuiesc, este de aproximativ 38%. Riscul de a transmite infecția scade la 25% dacă și ceilalți din casă sunt complet vaccinați.

Autorii studiului publicat în revista Lancet Infectious Diseases atrag atenția de ce este important să fie vaccinați și protejați cât mai mulți oameni.

Persoanele nevaccinate nu se pot baza pe cei din propria casă, care au primit o doză dublă de vaccin împotriva COVID-19, pentru a elimina riscul de a se infecta, au avertizat cercetătorii.

Persoanele vaccinate care fac COVID-19 pot transmite boala mai departe

Vaccinurile fac o treabă excelentă în prevenirea formelor grave și a deceselor de COVID-19, însă sunt mai puțin bune în oprirea infecțiilor, mai ales după apariția variantei Delta, mai infecțioasă, care este dominantă acum în lume, inclusiv în România.

Totodată, în timp, protecția oferită de vaccinuri scade și trebuie suplimentată cu doze suplimentare.

Deoarece gospodăriile sunt locul unde are loc cea mai mare parte a transmiterii infecției COVID-19, este bine ca fiecare membru eligibil pentru vaccin să primească ambele doze, spun experții.

Credit foto: Shutterstock

Concluziile principale ale studiului derulat timp de un an (din septembrie 2020 până în septembrie 2021) în 440 de gospodării din Londra și Bolton, unde locatarii au fost testați PCR, sunt următoarele:

  • Persoanele vaccinate cu doză dublă au un risc mai mic, dar totuși considerabil, de a se infecta cu varianta Delta în comparație cu persoanele nevaccinate.
  • Persoanele vaccinate cu doză dublă par a fi la fel de infecțioase.
  • Persoanele vaccinate se vindecă mai repede, dar încărcătura lor virală maximă (în perioada în care oamenii sunt cei mai infecțioși) este similară cu cea observată la persoanele nevaccinate.
  • Acest lucru poate explica de ce pot transmite cu ușurință virusul în mediul casnic.

De ce Delta continuă să provoace multe cazuri în lume

„Transmiterea continuă pe care o vedem între persoanele vaccinate arată că este esențial ca persoanele nevaccinate să se vaccineze pentru a se proteja de infecție și o formă severă de COVID-19, mai ales că mai mulți oameni își vor petrece timpul în interior în timpul lunilor de iarnă”, a afirmat profesorul Ajit Lalvani, de la Imperial College London (Marea Britanie), care a condus studiul.

„Am descoperit că susceptibilitatea la infecție a crescut deja la câteva luni după a doua doză de vaccin, astfel că cei eligibili pentru vaccinarea booster (a treia doză) ar trebui să o primească prompt”, a adăugat el.

Dr. Anika Singanayagam, co-autoare a studiului, a precizat că noile descoperiri „oferă perspective importante asupra efectului vaccinării în fața noilor variante și, în special, de ce varianta Delta continuă să provoace un număr mare de cazuri de COVID-19 în întreaga lume, chiar și în țările cu rate mari de vaccinare”.

Specialiștii care au realizat studiul concluzionează că măsurile continue de sănătate publică și sociale pentru a reduce transmiterea virusului și a COVID-19, precum purtarea măștilor, distanțarea socială și testarea, rămân astfel importante, chiar și la persoanele vaccinate.

De precizat că autorii cercetării nu au analizat infecțiile din gospodăriile monitorizate de ei și pe baza timpului de vaccin pe care locuitorii le-au primit.

Vă recomand să citiți și:

Oamenii care cred în conspirații despre COVID-19, mai predispuși la infectarea cu virusul SARS-CoV-2

COVID-19 ar putea fi o infecție sezonieră precum gripa – studiu de amploare

Cele mai promițătoare 10 mijloace terapeutice împotriva COVID-19, potrivit Comisiei Europene

Cinci mutații ale variantelor Delta și Delta Plus. De ce se reinfectează cu COVID persoanele vaccinate și cele trecute prin boală