Home » Știință » Oamenii care cred în conspirații despre COVID-19, mai predispuși la infectarea cu virusul SARS-CoV-2

Oamenii care cred în conspirații despre COVID-19, mai predispuși la infectarea cu virusul SARS-CoV-2

Oamenii care cred în conspirații despre COVID-19, mai predispuși la infectarea cu virusul SARS-CoV-2
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.10.2021

Încă de la începutul pandemiei, teorii ale conspirației despre COVID-19, virus și vaccinuri s-au răspândit cu o rapiditate impresionantă. Tragic este faptul că aceste teorii conspiraționiste au însemnat vieți pierdute.

Acum, un nou studiu evidențiază câteva dintre pericolele personale ale teoriilor conspiraționiste despre COVID-19, arătând cum aceste informații false pot afecta comportamentul uman și chiar crescând nivelul de expunere la pericolul de infectare cu SARS-CoV-2.

Acest fenomen, faptul că teoriile conspiraționiste au consecințe în viața reală, a fost demonstrat de numeroase studii, arătând că modul în care oamenii gândesc afectează comportamentul în diferite moduri.

Cu toate acestea, nu este clar deocamdată din cercetările existente modul în care teoriile conspirației despre COVID-19 fac legătura cu sănătatea și bunăstarea oamenilor în contextul pandemiei.

Adepții conspirațiilor, mai predispuși să-și piardă serviciul și veniturile în timpul pandemiei

Astfel, 5.745 de participanți, un eșantion reprezentativ al populației olandeze, a fost chestionat de oamenii de știință în cadrul unui studiu.

Rezultatele au arătat că o încredere în teoriile conspirației despre COVID-19 a prezis o probabilitate scăzută de a fi testat pentru virusul SARS-CoV-2, aspect anticipat de cercetători, având în vedere că era de așteptat ca acei participanți să se simtă mai puțin amenințați de virus în general (având în vedere părerile lor despre COVID-19).

Cu toate acestea, rezultatele au mai arătat că participanții conspiraționiști au fost mai predispuși să primească un rezultat pozitiv la infectarea cu virusul SARS-CoV-2 dacă ar fi efectuat un test COVID-19, în comparație cu participanții care nu dețin astfel de convingeri.

Bineînțeles, acest rezultat era așteptat de cercetători, având în vedere că adepții conspirațiilor ar putea fi expuși unui risc mai mare de infecție datorită convingerilor lor despre virus.

Mai mult, adepții conspirațiilor aveau mai multe șanse să-și piardă serviciul și veniturile în timpul pandemiei, iar datele au sugerat că aceștia au, de asemenea, mai multe șanse de a se confrunta cu respingere socială, cel mai probabil din cauza opiniilor personale.

O încredere în conspirațiile despre COVID-19 ar putea însemna un dezavantaj grav

„Intoleranța adepților teoriilor conspiraționiste este în concordanță cu noțiunea că susținerea publică a conspirațiilor este stigmatizantă și poate diminua sprijinul social pentru oameni”, au precizat oamenii de știință, potrivit Science Alert.

Cu toate acestea, studiul are și limitări. Cercetătorii subliniază că experimentul lor nu poate arăta cauzalitate (despre aspecte precum rezultate COVID-19, perspective de angajare și rețele sociale ale indivizilor), deoarece alți factori nemăsurați ar putea fi în cele din urmă responsabili pentru rezultatele observate în date.

Totuși, în ciuda acestor limitări, savanții sugerează că se întâmplă în mod clar ceva aici, anume un fenomen care sugerează că o încredere în conspirațiile despre COVID-19 ar putea însemna, în cele din urmă, un dezavantaj grav, chiar periculos, pentru oameni.

„Încrederea în teorii ale conspirației la începutul pandemiei prezice o serie de rezultate pentru sănătate și bunăstare după opt luni. Încrederea în conspirații prezice cât de bine fac față oamenii provocărilor unei pandemii globale și, prin urmare, are implicații substanțiale pentru sănătatea privată și publică, precum și pentru bunăstarea economică și socială”, au mai adăugat oamenii de știință.

Vă mai recomandăm să citiți și:

De unde provin, de fapt, cele mai multe teorii conspiraționiste despre vaccinare și pandemie

Bill Gates se declară uimit de volumul mare al teoriilor conspirației, „nebune” și „malefice”, legate de pandemie

A fost dezvoltată inteligența artificială care poate distinge între teoriile conspiraționiste și cele reale

Top 10 teorii ale conspirației despre dezastre

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase