Home » Știință » COVID-19 ar putea fi o infecție sezonieră precum gripa – studiu de amploare

COVID-19 ar putea fi o infecție sezonieră precum gripa – studiu de amploare

Publicat: 26.10.2021
COVID-19 ar putea fi o infecție sezonieră precum gripa – studiu de amploare
Credit foto: Shutterstock

După aproape doi ani de la apariția coronavirusului SARS-CoV-2, oamenii de știință afirmă că infecția COVID-19 ar putea fi o boală sezonieră, precum gripa, favorizată de clima rece și umiditatea scăzută. Concluzia aparține unor cercetători care au analizat răspândirea COVID-19 în peste 160 de țări de pe cinci continente, la începutul pandemiei de COVID-19 și în primele trei valuri.

De la apariția primelor cazuri publice de infecție cu noul coronavirus, la sfârșitul anului 2019, oamenii de știință și factorii de decizie au dezbătut deopotrivă dacă va fi sau nu o boală sezonieră, cu o creștere a transmiterii în timpul iernii, precum gripa, sau cu transmisie în mod egal, pe tot parcursul anului?

O lucrare științifică publicată, săptămâna trecută, în revista Nature Computational Science a furnizat dovezi puternice că boala COVID-19 este, de fapt, o infecție sezonieră, precum gripa, în perioada temperaturilor scăzute. Descoperirea are implicații importante asupra modului în care putem învăța să trăim cu virusul.

„Toate descoperirile noastre susțin viziunea că COVID-19 este într-adevăr o infecție sezonieră, la o temperatură scăzută, similară cu gripa și cu coronavirusurile mai inofensive care circulă”, a explicat Xavier Rodó, director al programului de Sănătate și Climă la ISGlobal din Barcelona și coordonator al studiului.

„Acest lucru avertizează asupra ‘igienei aerului’ prin îmbunătățirea sistemlor interioare de ventilație, deoarece aerosolii pot să rămână suspendați pentru perioade mai lungi”, a avertizat el.

Umiditatea scăzută favorizează transmiterea COVID-19, precum o infecție sezonieră

Potrivit autorilor lucrării, în condiții de umiditate scăzută, picăturile de aerosoli se pot evapora ușor în aer, reducându-și dimensiunile. Acest lucru poate face bolile, inclusiv COVID-19, să devină mai transmisibile, deoarece picăturile de apă din respirația noastră pot deveni suficient de mici pentru a străpunge bariera imunitară din nasul nostru. De aceea, cercetătorii spun că trebuie acordată mai multă importanță unei bune ventilații, precum și scenariilor meteorologice probabile, în stabilirea politicilor de sănătate publică și a intervențiilor medicale.

Acesta nu este primul studiu care concluzionează că infecția COVID-19 poate fi sezonieră, precum gripa.

covid-19 sezoniera vreme rece
Credit foto: Shutterstock

O altă cercetare, publicată în mai în revista GeoHealth, a studiat legătura dintre condițiile de mediu și ratele de transmitere a COVID-19 în cinci țări și a concluzionat că virusul urmează un model sezonier similar cu cel al gripei.

Studiul de săptămâna trecută confirmă acest fapt, la o scară mult mai mare. Echipa a analizat răspândirea COVID-19 în peste 160 de țări de pe cinci continente, mai întâi înainte de punerea în aplicare a politicilor de sănătate publică, apoi în primul, al doilea și cel de-al treilea val.

Fără contribuția politicilor de sănătate publică, echipa a descoperit o relație negativă între rata de transmisie a COVID-19 și nivelurile de temperatură și umiditate de pe glob. Cu alte cuvinte, cu cât temperatura sau umiditatea sunt mai mici, cu atât rata de transmisie este mai mare. Dar, pe măsură ce pandemia a evoluat, modelul a continuat: primul val s-a stins odată cu creșterea temperaturilor și a umidității, iar apoi, pe măsură ce vara s-a transformat în toamnă, a apărut al doilea val.

Acest model s-a menținut la nivel mondial, la nivel de țară, regional și chiar la nivel de oraș. A existat, însă, o singură excepție: vara anului 2020.

Aerul condiționat și transmiterea COVID-19

„(Situația din vara anului 2020 n.r.) ar putea fi explicată de mai mulți factori, inclusiv adunările mari ale tinerilor, turismul și aerul condiționat, printre altele”, a spus primul autor al studiului, Alejandro Fontal, citat de IFL Science.

Mai mult, aerul condiționat este posibil să fi fost un mediu important de transmitere a infecției. „În țările bogate din emisfera nordică, microclimatul rece din interior în lunile mai calde ar putea favoriza transmiterea, la fel ca în numeroasele focare observate în abatoarele din Statele Unite și Europa, unde aerul rece este reventilat mecanic”.

covid-19 sezoniera vreme rece
Credit foto: Shutterstock

Deși autorii cercetării susțin că rezultatele studiului lor sunt convingătoare, ei admit că analiza a avut mai multe limitări. În primul rând, infecția COVID-19 este cauzată de un virus nou (SARS-CoV-2) și, prin urmare, înregistrările epidemiologice sunt oarecum limitate. De asemenea, ei avertizează că rezultatele lor arată o corelație, nu o cauzalitate, astfel că, deși este probabil ca fluxul și refluxul virusului să fi fost legat de temperatură și umiditate, nu poate fi ignorat că ar putea exista un factor necunoscut până acum.

Cu toate acestea, cercetătorii speră că studiul lor, în care susțin că boala COVID-19 ar putea fi o infecție sezonieră, precum gripa, ar putea ajuta la informarea politicilor de sănătate și stabilirea măsurilor viitoare de asistență medicală. Totodată, potrivit acestora, ar putea fi luate în considerare restricții pentru a limita efectele climatice asupra transmiterii. Mai mult, dacă boala „ar deveni endemică, s-ar putea stabili calendarul anual pentru vaccinare”.

Vă recomandăm să citiți și:

De ce apare afecțiunea „degetele COVID” la persoanele infectate cu SARS-CoV-2. Specialiștii au aflat răspunsul

Cel mai bun moment al zilei pentru vaccinarea anti-COVID

Unii oameni pot fi rezistenți genetic la COVID-19, afirmă cercetătorii în domeniu

Un supraviețuitor de cancer a avut o infecție COVID-19 record de cel puțin 335 de zile

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase