Home » Știință » Un implant cerebral a tradus gândurile unui bărbat paralizat cu acuratețe de 94%

Un implant cerebral a tradus gândurile unui bărbat paralizat cu acuratețe de 94%

Publicat: 09.11.2021
Un implant cerebral a tradus gândurile unui bărbat paralizat cu acuratețe de 94%
Sursa foto: Shutterstock

Un bărbat paralizat de la gât în jos din cauza unei leziuni a măduvei spinării suferită în 2007 a arătat că-și poate comunica gândurile cu ajutorul unui implant cerebral care traduce scrisul său imaginar în text.

Dispozitivul, parte dintr-o colaborare îndelungată numită BrainGate, este o interfață creier-computer, care folosește inteligența artificială pentru a interpreta semnale ale activității neuronale generată în timpul scrierii.

În cazul de față, bărbatul, în vârstă de 65 de ani la momentul cercetărilor, nu scria cu adevărat, având în vedere că mâinile, precum și brațele, i-au paralizat în urmă cu mai mulți ani.

Însă, în timp experimentului, bărbatul s-a concentrat de parcă scria, adică s-a gândit la scrierea literelor cu un pix imaginar pe o coală de hârtie imaginată.

„Acest nou sistem folosește activitatea neuronală înregistrată de electrozi și forța modelelor de limbaj”

În timp ce făcea asta, electrozii implantați în cortexul său motor au înregistrat semnale ale activității cerebrale, care au fost apoi interpretate de algoritmi pe un computer extern, astfel descifrând scrisul imaginar al bărbatului.

„Acest nou sistem folosește activitatea neuronală înregistrată de electrozi și forța modelelor de limbaj care, atunci când sunt aplicate la litere neurale descifrate, pot crea texte rapide și precise”, a spus Frank Willett, autor principal al noului studiu și cercetător la Universitatea Stanford.

Sisteme similare dezvoltate de BrainGate traduc activitatea neuronală în texte deja de ani buni, însă multe interfețe anterioare s-au concentrat pe alte acțiuni cerebrale.

Nu era cunoscut, totuși, cât de bine pot fi reprezentările neurale ale scrisului de mână, o abilitate motorie mai rapidă, reținute în creier, și nici cât de bine ar putea fi utilizate pentru comunicarea cu o interfață creier-computer.

Oamenii de știință subliniază că actualul sistem este doar un prototip

Cu alte cuvinte, cercetătorii spun că literele alfabetice sunt foarte diferite una de alta ca formă, astfel că inteligența artificială poate descifra intenția utilizatorului mai rapid pe măsură ce literele sunt create, în comparație cu alte sisteme care nu acționează în același mod, potrivit Science Alert.

În ciuda potențialului uriaș al acestei tehnologii, oamenii de știință subliniază că actualul sistem este doar un prototip, fiind eficient în cazul unui singur participant, astfel că nu este încă un produs complet și viabil din punct de vedere clinic.

Următoarele etape vor include instruirea altor oameni să folosească interfața, includerea de mai multe simboluri (cum ar fi majuscule), perfecționarea sensibilității sistemului și adăugarea unor instrumente mai sofisticate pentru utilizator.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un implant a oferit unei femei vedere artificială. A putut vedea forme pentru prima oară în 16 ani

Reușită incredibilă. Un implant cerebral a tratat cu succes depresia rezistentă la tratament

Motivele pentru care cercetătorii propun implantarea a sute de microcipuri în creierul uman

Un start-up i-a luat-o înainte lui Elon Musk. Implantul neural mai puțin invaziv decât cel al companiei Neuralink

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase