Cum a ajuns un bărbat să aibă viermi plați paraziți ascunși adânc în creier?

18 11. 2021, 09:00
Sursa foto: Shutterstock

Într-un scenariu parcă rupt din filmele de groază, medicii au descoperit că un bărbat avea viermi plați paraziți ascunși adânc în creier după ce a consumat alimente contaminate cu fecale cu mai mulți ani în urmă.

Cazul terifiant a ajuns în atenția medicilor atunci când bărbatul din Massachusetts a ajuns de urgență la spital în urma unei convulsii grand mal care a durat două minute.

Boala bărbatului de 38 de ani a fost inițial un mister pentru că acesta părea perfect sănătos. Cu toate acestea, atunci când medicii au efectuat o tomografie, aceștia au descoperit trei leziuni calcificate în creierul pacientului. În cele din urmă, acesta a fost diagnosticat cu neurocisticercoză, o infecție parazitară cauzată de larve de viermi plați paraziți (sau cestode) care s-au ascuns în creierul său cu ani în urmă.

Larvele pot ajunge în mușchi, ochi și creier

Un studiu de caz a fost publicat în The New England Journal of Medicine, iar medicii au explicat că bărbatul a contractat viermii de porc din țara sa natală, Guatemala, o regiune în care parazitul este endemic.

Parazitul este de obicei contractat atunci când oamenii consumă carne de porc crudă și contaminată cu larve. Atunci când se întâmpla asta, un vierme parazit poate apărea în intestinele superioare ale persoanei, acolo unde pot crește până la câțiva metri buni și pot depune ouă. Însă, dacă persoana consumă chiar ouăle parazitului, de obicei găsite în fecale de porc contaminate, larvele pot ajunge în mușchi, ochi și creier.

Cum au apărut viermii paraziți în creierul bărbatului?

Așadar, bărbatul a consumat hrană contaminată cu fecale, iar după aceea i-au apărut viermi paraziți în creier. Odată ajunse în creier, larvele pot rămâne acolo ani buni și pot forma noduli, iar apoi se pot calcifica și cauza convulsii.

Din fericire pentru pacient, medicii au reușit să identifice problema și i-au administrat tratament pentru convulsii și paraziți. Acesta a fost externat după cinci zile și nu a mai suferit de convulsii sau simptome.

De asemenea, medicii l-au monitorizat timp de trei ani după evenimentul inițial și au descoperit că inflamarea cerebrală dispăruse. Bărbatul nu a mai suferit niciun episod de convulsii de atunci. Concluzia? Aveți grijă cine și cum vă prepară mâncarea.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O femeie a contractat un vierme parazit după ce a mâncat sashimi

O descoperire din interiorul unui vierme ar putea să fie o modalitate mai eficientă în lupta împotriva bacteriilor rezistente la antibiotice

Motivele pentru care cercetătorii propun implantarea a sute de microcipuri în creierul uman

Celule vii și funcționale ale creierului, printate 3D de oamenii de știință în laborator