Home » Știință » Viermii paraziți ar putea fi folosiți pentru prevenirea îmbătrânirii sau ameliorarea unor boli

Viermii paraziți ar putea fi folosiți pentru prevenirea îmbătrânirii sau ameliorarea unor boli

Viermii paraziți ar putea fi folosiți pentru prevenirea îmbătrânirii sau ameliorarea unor boli
Viermi paraziți. Sursa foto: CDC/ Wikimedia
Publicat: 09.02.2021

Viermii paraziți ar putea fi cheia pentru o viață mai lungă și fără boli cronice, potrivit unui articol științific publicat în jurnalul eLife.

Articolul subliniază dovezile tot mai multe care sugerează că pierderea viermilor paraziți, „vechii noștri prieteni” care obișnuiau să trăiască în corpurile noastre, poate cauza inflamarea asociată îmbătrânirii. Astfel, există posibilitatea ca tratamentele restaurative și controlate cu viermi paraziți să prevină îmbătrânirea și să protejeze împotriva bolilor precum cele cardiace sau demența.

„Un declin al expunerii la microbii comensali și viermii paraziți în țările dezvoltate a fost asociat cu o prevalență crescută la tulburările alergice și autoimune inflamatorii, așa numita ipoteză a prietenilor vechi sau ipoteza igienei. O altă posibilitate este că pierderea acestor microbi și viermi paraziți crește inflamarea asociată cu îmbătrânire”, a explicat Bruce Zhang, autor al studiului de la Institutul UCL pentru Îmbătrânirea Sănătoasă din Londra.

Maeștri ai manipulării răspunsului imunitar

Inflamarea asociată îmbătrânirii este considerată a fi un factor pentru boli majore, precum afecțiunile cardiace, demența, cancerul, boala pulmonară obstructivă cronică, osteoporoză, boli ale ochilor asociate îmbătrânirii, dar și pentru o severitate crescută a simptomelor infecției cu virusul SARS-CoV-2.

O teorie ar fi că schimbările din microbiomul intestinal ar putea cauza inflamarea asociată îmbătrânirii, însă până acum nu a fost luat în considerare rolul organismelor care alcătuiesc macrobiomul, adică ecosistemul de macroorganisme, inclusiv viermii paraziți precum cestodele (viermii plați) sau nematodele (viermii cilindrici).

Viermii paraziți au infectat oamenii de-a lungul întregii istoriei evoluționare, astfel devenind maeștri ai manipulării răspunsului nostru imunitar. În schimb, oamenii au dezvoltat niveluri de toleranță la prezența acestora.

Ce efecte au avut infecțiile naturale și intenționate cu viermii paraziți

În articolul publicat recent, Zhang și colegul său David Gems, au analizat dovezile pentru terapia cu viermi paraziți în două cazuri: pentru tratarea tulburărilor inflamatorii cunoscute, precum boala celiacă, și pentru stoparea sau încetinirea inflamării asociate îmbătrânirii ca parte din procesul de îmbătrânire.

Cercetătorii au dezvăluit modul în care pierderea viermilor paraziți a fost până acum asociată cu o varietate de boli inflamatorii, inclusiv astm, scleroză multiplă, diabet, poliartrită reumatoidă, boli inflamatorii intestinale și dermatita atopică. Unele studii au arătat că infecția naturală cu viermii paraziți poate ușura simptomele bolii, spre exemplu în cazul dermatitei și a sclerozei multiple, în timp ce alte studii pe animale au sugerat că infecția intenționată cu viermii paraziți ar putea avea beneficii.

„A sosit momentul să explorăm posibilele beneficii ale viermilor paraziți”

Opțiunea mai sigură și probabil mai agreabilă este folosirea anumitor proteine derivate de la viermii paraziți astfel încât să fie obținute aceleași beneficii terapeutice. Această strategie a fost testată recent la șoareci și a prevenit declinul asociat cu îmbătrânirea. De asemenea, experimentul a fost efecte benefice asupra țesutului adipos, care este considerat a fi o sursă majoră de inflamare asociată îmbătrânirii, potrivit MedicalXpress.

„Fără îndoială, îmbunătățirile din igienă și eliminarea viermilor paraziți au adus beneficii imense omenirii, însă prețul acestor beneficii au fost anormalitățile funcțiilor imune. A sosit momentul să explorăm posibilele beneficii ale viermilor paraziți, chiar dacă asta poate părea ciudat”, a precizat Gems.

Vă mai recomandăm să citiți și:

O nouă terapie genetică a inversat îmbătrânirea la șoareci fără efecte adverse observabile

Cercetătorii au reușit, în premieră, inversarea procesului de îmbătrânire umană. Ce fel de terapie au folosit

Dieta mediteraneană reduce efectele stresului și previne îmbătrânirea sistemului nervos

Alimentele „ultra-procesate”, asociate cu îmbătrânirea avansată la nivel celular

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase