Home » Știință » O coliziune dezastruoasă între COVID-19 și HIV ar fi dus la apariția variantei Omicron

O coliziune dezastruoasă între COVID-19 și HIV ar fi dus la apariția variantei Omicron

O coliziune dezastruoasă între COVID-19 și HIV ar fi dus la apariția variantei Omicron
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 04.12.2021

Omul de știință sud-african care a alertat primul lumea cu privire la existența noii variante Omicron a virusului SARS-CoV-2 crede că tulpina a apărut cel mai probabil după ce a infectat corpul unei persoane nevaccinate și HIV-pozitive.

Bioinformaticianul Tulio De Oliveira urmărește de mult timp noi variante ale COVID-19 care au început să se răspândească în Africa de Sud, acolo unde un procent ridicat din populația tânără prezintă infecție cu HIV, iar multe persoane nu sunt vaccinate.

În iunie, un studiu desfășurat de Tulio De Oliveira și colegii săi s-a concentrat pe un singur pacient sud-african cu HIV care a continuat să înregistreze rezultate pozitive pentru COVID-19 timp de 216 zile, iar în acea perioadă de timp oamenii de știință au detectat un număr total de 13 mutații ale virusului din mostrele pacientului.

Un număr total de 30 de schimbări genetice

Deși persoana a fost spitalizată la scurt timp după primul test pozitiv, aceasta nu a dezvoltat o formă severă de infecție cu coronavirus. Mai mult, atunci când tratamentele antiretrovirale au fost înlocuite după șase luni, pacientul a scăpat de infecția cu coronavirus și a ținut sub control infecția cu HIV, scrie Futurism.

Chiar și așa, cercetările ulterioare ale biomostrelor de la pacient au dezvăluit un număr total de 30 de schimbări genetice, inclusiv unele care pot afecta cât de bine reacționează virusul la vaccinuri sau tratamente.

Iar acum cercetătorul, care a alertat Organizația Mondială a Sănătății cu privire la existența variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2 în Africa de Sud, apărută și în Europa și SUA, observă o tendință similară în cazul acestei variante.

De ce pot fi oamenii infectați cu HIV gazde pentru mutații și variante?

Înainte de studiul din iunie, virologii nu credeau că oamenii infectați cu HIV sau SIDA ar suferi efecte mai grave decât alte persoane imunocompromise. După studiul lui De Oliveira, care a fost în mare parte ignorat în Occident, cercetările au sugerat că, deși oamenii infectați cu HIV sau SIDA nu prezintă un risc mai mare de dezvoltare a formelor severe decât persoanele imunocompromise, aceștia ar putea (în situații precum Africa de Sud unde mulți oameni sunt infectați fără să știe cu HIV sau infecția este necontrolată) să fie gazde pentru mutații și variante pentru că virusul poate supraviețui mai mult timp în corpurile lor datorită sistemului imunitar suprimat.

Cu toate acestea, multe întrebări rămân deocamdată fără răspuns în privința variantei Omicron, cât și relația sa cu HIV.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii care au făcut o formă severă de COVID au risc crescut de a muri în anul următor

Varianta Omicron COVID-19 există încă din octombrie. Descoperirea făcută la secvenţiere

Uniunea Europeană vrea să limiteze la 9 luni valabilitatea vaccinului anti COVID-19

10% dintre pacienții COVID au probleme cu mirosul pe termen mediu și lung – studiu

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase