Nebuloasa Flacără arde ca „un foc de tabără” într-o nouă imagine uimitoare

19 01. 2022, 18:00

This browser does not support the video element.

O nouă imagine cu Nebuloasa Flacără arată norul interstelar așa cum nu l-am mai văzut niciodată până acum.

O echipă de astronomi care utilizează telescopul Atacama Pathfinder Experiment (APEX) a surprins regiunea de formare a stelelor la lungimi de undă radio, dezvăluind detalii pe care nu le-am văzut până acum, scrie Science Alert.

Nebuloasa Flacără, care se află aproape de faimoasa Nebuloasă Cap de Cal, face parte din Complexul Norilor Moleculari Orion, situat în constelația Orion, care este una dintre cele mai bine studiate și fotografiate regiuni de pe cerul nopții.

„Așa cum le place să spună astronomilor, ori de câte ori există un nou telescop sau un instrument în jur, observă-l pe Orion: va fi întotdeauna ceva nou și interesant de descoperit!”, spune astronomul Thomas Stanke, de la Observatorul European de Sud.

O serie vastă de nebuloase care formează stele

Complexul Orion este o serie vastă de nebuloase care formează stele; Orion se întinde de-a lungul a sute de ani-lumină în toate direcțiile, începând de la aproximativ 1.000 de ani-lumină de Sistemul Solar. Pentru că este atât de aproape (cosmic vorbind) și atât de uriaș, este un subiect excelent pentru a studia modul în care se nasc stelele.

Nebuloasa Flacără este una dintre multele pepiniere stelare din complex. Este ceea ce este clasificat ca o nebuloasă de emisie; adică emite propria sa lumină, spre deosebire de nebuloasele de reflexie, care strălucesc doar cu lumina reflectată a stelelor, și de nebuloasele întunecate, care nu strălucesc deloc, ci par mai degrabă niște abisuri întunecate din cosmos.

Ceea ce face ca o nebuloasă de emisie să strălucească este ionizarea gazelor din nebuloasă prin radiația strălucitoare de la o stea fierbinte din apropiere. Deoarece stelele tinere sunt adesea foarte fierbinți, pepinierele stelare tind să strălucească puternic. Nebuloasa Flacără găzduiește un grup de sute de stele nou formate, concentrate în centrul său.

Dar stelele se nasc în nori de praf dens și gaz, care tind să ascundă stelele în lungimi de undă optice. Un instrument precum APEX, care captează imagini la lungimi de undă radio, poate capta detalii pe care ochii noștri nu le pot vedea.

Nebuloasa Flacără, una dintre pepinierele stelare din Complexul Orion

În observațiile lor asupra complexului Orion, Stanke și colegii săi au reușit să urmărească fluxurile moleculare, vânturile vaste alungate în spațiul interstelar de procesele de formare a stelelor și să cartografieze gazul molecular din diferite regiuni de nebuloase.

Cercetătorii au descoperit, de asemenea, o nebuloasă pe care nimeni nu a observat-o până acum, aproape perfect circulară, sugerând un nor sferic care nu conține stele. Ei au numit acest obiect globul Nebuloasei Vaca și cred că ar putea fi folosit pentru a studia structura și dinamica norilor, deși vor fi necesare mai multe observații pentru a înțelege mai bine natura și proprietățile acestuia.

Munca echipei a fost acceptată în Astronomy & Astrophysics și este disponibilă pe arXiv.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA rămâne fără astronauți. Va mai avea cine să meargă pe Lună?

Microbii ar putea produce combustibilul de rachete necesar pentru întoarcerea de pe Marte

Atmosfera lui Pluto dispare. Telescoapele de pe Terra dezvăluie ce se întâmplă cu planeta pitică

Sursa razelor cosmice din galaxia Calea Lactee a fost în sfârșit înțeleasă de astronomi