Home » Știință » NASA a demarat procesul îndelungat de focalizare a Telescopului James Webb. Cât vor dura operațiunile?

NASA a demarat procesul îndelungat de focalizare a Telescopului James Webb. Cât vor dura operațiunile?

Publicat: 14.01.2022
Foto: Shutterstock

NASA s-a angajat într-un proces minuțios, care va dura câteva luni, pentru focalizarea telescopului James Webb, o sarcină care trebuie finalizată la timp pentru ca „ochiul revoluționar din cer” să înceapă să privească în spațiul cosmic îndepărtat cât mai curând.

Inginerii de la centrul de zbor spațial Goddard al NASA din Greenbelt, Maryland, au trimis comenzile inițiale unor motoare minuscule numite „actuatoare” care poziționează și reglează încet oglinda principală a telescopului, scrie The Guardian.

Având 18 segmente hexagonale din metal beriliu placat cu aur, oglinda principală măsoară 6,5 metri în diametru, o suprafață mult mai mare de colectare a luminii decât predecesorul lui Webb, telescopul Hubble, vechi de 30 de ani.

Cele 18 segmente, care au fost pliate pentru a încăpea în compartimentul rachetei Ariane 5 care a transportat telescopul în spațiu, au fost extinse împreună cu restul componentelor sale structurale într-o perioadă de două săptămâni după lansarea lui Webb de pe 25 decembrie 2021.

Focalizarea telescopului James Webb va dura mai mult de 3 luni

Pentru focalizarea telescopului James Webb, aceste segmente trebuie acum desprinse de elementele de fixare care le-au ținut în poziție pentru lansare și apoi mutate înainte cu aproximativ un centimetru față de configurația lor inițială, un proces care va dura 10 zile, înainte de a putea fi aliniate pentru a forma o suprafață neîntreruptă care colectează lumina.

Alinierea va dura încă trei luni, a declarat Lee Feinberg, managerul de elemente ale telescopului optic Webb la Goddard. Alinierea segmentelor oglinzii principale pentru a forma o oglindă mare înseamnă că fiecare segment „este aliniat cu o precizie de 1/5000 din grosimea unui fir de păr”, a spus Feinberg.

„Toate acestea ne-au impus să inventăm lucruri care nu s-au mai făcut niciodată”, cum ar fi actuatoarele, care au fost construite să se miște treptat la -240C în vidul spațiului, a adăugat Feinberg.

Oglinda secundară, mai mică, a telescopului, concepută pentru a direcționa lumina colectată din oglinda primară în camera lui Webb și în alte instrumente, trebuie, de asemenea, să fie aliniată pentru a funcționa ca parte a unui sistem optic ordonat.

Vom observa spațiul cosmic așa cum nu l-am mai văzut niciodată până acum

Dacă totul decurge conform planului, Telescopul Spațial James Webb ar trebui să fie gata să producă primele imagini științifice în luna mai, iar acestea vor fi procesate timp de aproximativ încă o lună înainte de a putea fi publicate, a spus Feinberg.

Telescopul de 9 miliarde de dolari, descris de NASA ca fiind cel mai important observator al științei spațiale din următorul deceniu, va vedea în principal cosmosul în spectrul infraroșu, permițându-i să privească prin norii de gaz și praf înspre regiunile de formare stelară. Hubble a operat în principal la lungimi de undă optice și ultraviolete.

Webb este de aproximativ 100 de ori mai puternic decât Hubble, permițându-i să observe obiecte aflate la distanțe mai mari, deci mai îndepărtate în timp, decât Hubble sau orice alt telescop.

Astronomii spun că acest lucru ne va permite să observăm spațiul cosmic așa cum nu l-am mai văzut niciodată până acum, începând de la doar 100 de milioane de ani după Big Bang, momentul teoretic care a pus în mișcare expansiunea Universului observabil cu aproximativ 13,8 miliarde de ani în urmă.

Vă recomandăm să citiți și:

O exoplanetă în formă de minge de rugby, descoperită cu ajutorul telescopului CHEOPS

Un monstru uriaș, cunoscut în lumea întreagă, descoperit în constelația Săgetătorul

Mucegaiul negru de pe Pământ ar putea supraviețui pe Marte. De ce este asta important pentru omenire

Noi detalii despre 16 Psyche, asteroidul care valorează mai mult decât întreaga economie a Pământului

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase