Home » Știință » Vizitatorii interstelari ar putea dispărea înainte ca omenirea să-i poată descoperi. Iată de ce

Vizitatorii interstelari ar putea dispărea înainte ca omenirea să-i poată descoperi. Iată de ce

Publicat: 03.10.2021

Deocamdată, omenirea cunoaște doar două obiecte interstelare care au vizitat Sistemul Solar. Acestea sunt ‘Oumuamua și 2I/Borisov. Un posibil al treilea obiect interstelar, numit CNEOS 2014-01-08, ne-ar fi vizitat, iar cercetările sugerează că ar putea fi vorba de mai mulți vizitatori interstelari.

Însă, o nouă lucrare arată că eroziunea razelor cosmice limitează durata de viață a obiectelor interstelare înghețate. Astfel, chiar dacă ar exista mai multe, acestea pur și simplu nu ar rezista la fel de mult pe cât am crede.

Dacă asta este adevărat, ‘Oumuamua era probabil mult mai masiv atunci când și-a început călătoria.

Titlul lucrării este „Eroziunea obiectelor interstelare înghețate de către razele cosmice și implicațiile pentru  ‘Oumuamua”. Cercetarea a fost publicată pe serverul preprint arxiv.org, însă nu a fost analizată încă de specialiștii în domeniu. Autorul principal este Vo Hong Minh Phan de la Universitatea Aachen din Germania.

Nu știm aproape nimic despre vizitatorul interstelar ‘Oumuamua

Cercetătorii au avut în vedere patru tipuri diferite de gheață: nitrogen (N2), monoxid de carbon (CO), dioxid de carbon (CO2) și metan (CH4).

Apoi, oamenii de știință au analizat razele cosmice din mediul interstelar și efectul de eroziune al acestora asupra gheții. Cercetătorii au luat în calcul și eroziunea rezultată în urma coliziunilor dintre obiectele interstelare și gazul ambiental din mediul interstelar.

Nu știm foarte multe despre ‘Oumuamua. De fapt, nu știm aproape nimic despre vizitatorul misterios. Nu știm din ce este făcut, avem doar estimări în privința dimensiunii sale, și nu știm cu adevărat de unde a provenit.

Cercetările anterioare au sugerat că ‘Oumuamua a putea fi un fragment de gheață N2 de la un corp similar lui Pluto dintr-un alt sistem solar. Acest scenariu presupune că ‘Oumuamua a provenit de undeva din Brațul Perseu în urmă cu 0,5 miliarde de ani.

Care ar fi fost dimensiunea inițială a lui ‘Oumuamua?

În cadrul acestui scenariu, dimensiunea inițială a lui ‘Oumuamua ar fi fost între 10 și 50 kilometri. Dimensiunea exactă ar fi determinată în principal de intensitatea razelor cosmice la care a fost supus.

Cercetătorii au luat în considerare și altceva. Dacă mecanismele de formele pentru obiecte interstelare diferite ne dezvăluie raza inițială a obiectului, atunci acestea ar putea stabili limitele distanței pentru originea sa în funcție de viteza obiectului.

Cu cât este mai mare viteza, cu atât este mai intens efectul de eroziune de pe urma coliziunilor cu gazul din mediul interstelar. Pe de altă parte, cu cât se deplasează mai încet un obiect interstelar, cu atât mai mult este expus la raze cosmice, ceea ce înseamnă că se va eroda mai rapid.

Astfel de cercetări sunt abia în etapele incipiente. Autorii mai precizează că trebuie să aflăm mai multe despre variațiile de intensitate ale razelor cosmice din Calea Lactee pentru a face progrese.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Originile misteriosului vizitator interstelar ‘Oumuamua ar fi fost, în sfârșit, explicate

O nouă teorie despre Oumuamua. Vizitatorul interstelar ar putea fi, de fapt, un ghemotoc cosmic de praf

Cum s-a format Oumuamua, primul vizitator interstelar

Un reputat astronom de la Harvard susține că o navă extraterestră ar fi însămânțat Pământul cu senzori

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase