O imagine fantastică făcută de Telescopul Hubble arată interacțiunea dintre două galaxii

19 02. 2022, 20:00

Interacțiunea continuă dintre două galaxii aflate la 320 de milioane de ani-lumină distanță a fost surprinsă într-o imagine fantastică făcută de Telescopul Hubble.

Cele două galaxii sunt cunoscute în mod colectiv sub numele de Arp 282 în Atlasul Galaxiilor Peculiare al lui Halton Arp și constau dintr-o galaxie mare de tip spirală cu bare, numită NGC 169, cu o lungime de aproximativ 140.000 de ani-lumină și o galaxie de tip inel polar mult mai mică, numită IC 1559, care este are un diametru de aproximativ 40.000 de ani-lumină.

Conform Science Alert, aceste două galaxii s-au apropiat suficient de mult încât să poată face schimb de material. Acesta nu este un lucru neobișnuit: deși spațiul este vast și în cea mai mare parte gol, galaxiile sunt atrase gravitațional, probabil canalizate de-a lungul unor „fire ale pânzei cosmice” invizibile are un rol vital în modelarea Universului.

O imagine fantastică de la Hubble care arată, de fapt, un lucru obișnuit

Interacțiunile între galaxii precum cea din această imagine fantastică de la Hubble contribuie în mod semnificativ la evoluția lor, fie că este vorba doar de un zbor care vede un schimb de materiale sau de o fuziune completă, așa cum sa întâmplat de mai multe ori de-a lungul istoriei Căii Lactee.

Aceste interacțiuni pot schimba forma unei galaxii sau pot declanșa unde de șoc care pornesc formarea stelelor, reînviind efectiv o galaxie ale cărei rate de formare a stelelor sunt în scădere.

Putem înțelege aceste interacțiuni prin căutarea de perechi sau grupuri de galaxii care se află în mijlocul acestor procese și efectuând simulări pentru a pune laolaltă modul în care acestea au loc. De aceea, imagini precum cea publicată recent de la Hubble sunt atât de importante.

Există câteva aspecte notabile ale interacțiunii dintre NGC 169 și IC 1559. În primul rând, ambele galaxii au un nucleu galactic activ; adică găurile negre supermasive din centrul fiecăreia înghit activ praf și gaz. Acest proces produce multă lumină de înaltă energie sub formă de raze X și căldură în lungimi de undă infraroșii; imaginea capturată de Hubble este în lumină optică, pe care praful din nucleele galactice tinde să o ascundă.

Un schimb între două galaxii se petrece sub ochii noștri

În plus, se pot vedea clar fluxuri de praf și material strălucitor care trec între cele două galaxii, probabil de la obiectul cu masă mai mică la cel cu masă mai mare.

„Când două galaxii interacționează, gazele, praful și chiar sisteme solare întregi vor fi atrase de la o galaxie către cealaltă de către aceste forțe de maree”, a explicat Agenția Spațială Europeană (ESA).

„Acest proces poate fi de fapt văzut în plină acțiune în această imagine: s-au format fluxuri delicate de materie, care leagă în mod vizibil cele două galaxii”, a adăugat agenția.

Dacă cele două galaxii se apropie suficient de mult, în cele din urmă vor fuziona, găurile lor negre supermasive reunindu-se într-un eveniment masiv care va trimite unde gravitaționale ondulatoare în Univers.

Vă recomandăm să citiți și:

Niște obiecte cuantice ciudate numite Q-balls ar putea explica motivul pentru care existăm

Găurile negre ipotetice care îți pot șterge trecutul și distruge viitorul

Roverul Curiosity al NASA a găsit molecule organice nedescoperite până acum pe Marte

Astronauții din programul Artemis al NASA nu vor ateriza pe Lună înainte de 2025