Home » Știință » Astronauții din programul Artemis al NASA nu vor ateriza pe Lună înainte de 2025

Astronauții din programul Artemis al NASA nu vor ateriza pe Lună înainte de 2025

Publicat: 10.11.2021

Agenția și-a propus ca astronauții din programul Artemis să ajungă pe Lună cel mai devreme, în anul 2025.

NASA a renunțat la obiectivul de a aduce oamenii pe suprafața Lunii până în 2024, scrie Space.com.

„2024 nu a fost un obiectiv cu adevărat fezabil din punct de vedere tehnic”, a spus administratorul NASA Bill Nelson în timpul unei conferințe de presă de pe 9 noiembrie. „[Acum] estimăm o dată nu mai devreme de 2025”.

Într-o cronologie stabilită de administrația Trump, NASA își propusese să ducă oameni pe Lună până în 2024, în programul Artemis.

Acea țintă deja nerealistă a devenit recent și mai dificilă, deoarece agenția a întâmpinat întârzieri cauzate de pandemia de coronavirus și un proces intentat de Blue Origin, care a întrerupt dezvoltarea sistemului de aterizare pentru a fi utilizat pentru aterizarea inițială a echipajului.

Acum, administratorul NASA, Bill Nelson, a anunțat oficial că agenția are o nouă cronologie lunară.

Echipajul din programul Artemis nu va ajunge pe Lună în 2024

Scopul NASA cu programul Artemis este de a duce din nou oameni pe Lună și de a crea o prezență umană susținută pe și în jurul suprafeței lunare, care va începe cu aterizarea primei femei și a primei persoane de culoare pe Lună în acest deceniu. Până acum, agenția a respectat termenul ambițios al administrației Trump, 2024, pentru prima aterizare cu echipajul din programul Artemis.

Agenția a schimbat acum oficial acest termen al aselenizării. „Nu mai devreme de 2025”, a spus Nelson. Această schimbare se datorează, în parte, provocărilor tehnice și întârzierilor cauzate de pandemia COVID-19 în curs și de un proces din partea Blue Origin.

„Ținta administrației Trump de aterizare umană în 2024 nu a fost întemeiată pe fezabilitate tehnică”, a spus Bill Nelson.

În aprilie, NASA a atribuit companiei SpaceX contractul Human Landing System (HLS) pentru construirea noului modul de aselenizare al agenției. Un candidat pentru contract, Blue Origin a depus obiecții oficiale, a publicat o scrisoare deschisă și, în cele din urmă, a depus un proces federal împotriva NASA ca răspuns.

În timp ce petițiile au fost respinse, procesul federal a oprit toate lucrările de colaborare la modulul de aselenizare până când, pe 4 noiembrie, a fost anunțat că Blue Origin a pierdut.

Acum că procesul este închis, a spus Nelson, NASA poate lucra în sfârșit cu SpaceX la aselenizare – un echipament extrem de important, deoarece va transporta astronauți către și de la suprafața lunii.

„Am vorbit vinerea trecută cu Gwynne Shotwell, CEO-ul SpaceX; este prima întâlnire pe care am putut-o avea despre programul HLS” de la acest proces, a spus Nelson.

„Am subliniat amândoi importanța întoarcerii pe Lună cât mai repede și în siguranță posibil, iar decizia instanței înseamnă progres pentru programul Artemis”, a adăugat el. „Dar echipele noastre au nevoie de mai mult timp pentru a analiza detaliile înainte de a putea arunca o privire asupra termenului de pregătire.”

Cu toate acestea, Nelson a împărtășit câteva obiective cronologice pentru reperele majore.

O schimbare de planuri și de finanțare

Bill Nelson a spus că NASA își propune să lanseze primul zbor de test din programul Artemis 1, care va lansa nava spațială Orion prin intermediul rachetei Space Launch System (SLS) într-o misiune fără echipaj în jurul Lunii, în februarie 2022, aceeași perioadă care fusese comunicată recent.

Dar programul Artemis 2, un zbor de testare care va trimite astronauți la bordul lui Orion în jurul Lunii și înapoi, se va lansa în jurul lunii mai 2024, comparativ cu obiectivul anterior, de septembrie 2023; iar Artemis 3, prima misiune de aterizare lunară cu echipaj a acestui program, se va lansa „nu mai devreme de 2025”.

Nelson a adăugat că Artemis 2 va călători „mai departe decât au fost vreodată oamenii, probabil la aproximativ 64.000 de kilometri dincolo de Lună”, înainte de a se întoarce pe Pământ.

Cu întârzierile și provocările cu care s-a confruntat programul Artemis, Nelson a mai spus că va exista o creștere a bugetului pentru sonda spațială Orion.

„NASA este obligată să actualizeze costul de dezvoltare a Orion: 9,3 miliarde de dolari din anul fiscal 2012 până la primul test de zbor cu echipaj, cel târziu în mai 2024”, a spus administratorul NASA, Bill Nelson.

Această cifră este diferită de „angajamentul de referință anterior al agenției”, de 6,7 miliarde de dolari, a spus administratorul adjunct al NASA, Pam Melroy, în timpul briefingului.

Competiție în spațiu

Nelson a adăugat că aceste prime trei misiuni, dintre care primele două sunt zboruri de testare, sunt doar începutul și își propune să contribuie la menținerea competitivității spațiului.

În timp ce SpaceX este singura companie care are în prezent un contract pentru construirea unui modul de aselenizare cu echipaj pentru NASA, „Congresul a precizat că trebuie să existe concurență pentru cele peste 10 aterizări pe Lună în viitor”, a spus Nelson. „Va fi nevoie de o creștere semnificativă a finanțării pentru competiție. Și asta va fi începând cu bugetul 2023.”

„Nu m-am sfiit să afirm acest lucru. Și l-am declarat public de mai multe ori”, a spus Bill Nelson despre impulsul pentru o finanțare sporită pentru a sprijini competiția în dezvoltarea tehnologiei precum HLS.

„Avem nevoie, pentru o competiție completă – pe care Congresul a făcut-o, în termeni siguri, nu numai preferința lor, ci și îndemnul lor puternic și puternic de a avea o competiție pentru eventuala aselenizare”. El a adăugat că asta ar presupune un buget de aproximativ 5,7 miliarde de dolari pe aproximativ șase ani.

Pe lângă faptul că alimentează concurența dintre companiile americane, Nelson a adăugat că necesitatea unei creșteri a bugetului ține cont de concurența internațională din China.

Credit foto: NASA

Administratorul NASA a spus că SUA se confruntă cu un program spațial chinez foarte agresiv și bun. „Programul spațial chinez este din ce în ce mai capabil să aterizeze taikonauții chinezi pe Lună mult mai devreme decât se aștepta inițial”.

Nelson a subliniat realizările recente ale Chinei, inclusiv punerea pe orbită a primului modul pentru noua sa stație spațială Tiangong, trimiterea de astronauți pentru a rămâne la bordul acelei stații, continuarea misiunilor robotice lunare și multe altele.

„Avem toate motivele să credem că avem un concurent, un concurent foarte agresiv, în China care se întoarce pe Lună cu taikonauți”, a spus Nelson. „Și poziția NASA și cred că guvernul Statelor Unite este că vrem să fim primii înapoi pe Lună, după o jumătate de secol”.

Nelson a insistat asupra scopului mai mare și general avut de programul Artemis – nu este doar despre a duce oamenii pe Lună, ci, după cum a explicat el, și despre a inspira generația următoare.

„NASA se angajează să depășească limitele a ceea ce știm că este posibil. Misiunile Artemis vor transforma science fiction în realitate științifică”, a spus Nelson.

„Vom face noi descoperiri, vom dezvolta tehnologiile și vom învăța să trăim și să lucrăm într-o altă lume. Și vom face asta tot timpul inspirând următoarea generație de oameni de știință, ingineri, exploratori și alte domenii STEM [știință, tehnologie, inginerie, profesioniști în matematică: generațiile Artemis”, a adăugat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Descoperirea neașteptată a unor galaxii identice în Universul îndepărtat a fost, în sfârșit, explicată

Mesaj scris în codul Morse într-o imagine cu echipajul Inspiration4 al SpaceX. Când are loc lansarea istorică

Astronomii au observat, pentru prima dată, un disc care formează sateliți naturali în jurul unei exoplanete

Care este originea centurii de asteroizi: o planetă spulberată înainte să se formeze sau altceva?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
O nouă „regulă a biologiei” ar putea explica mai bine evoluția și îmbătrânirea
O nouă „regulă a biologiei” ar putea explica mai bine evoluția și îmbătrânirea
Pielea bizară a unui dinozaur este o „bijuterie” de fosilă. Ce secrete ascunde?
Pielea bizară a unui dinozaur este o „bijuterie” de fosilă. Ce secrete ascunde?
De ce este „convins” Dumitru Prunariu că oamenii nu sunt singuri în Univers?
De ce este „convins” Dumitru Prunariu că oamenii nu sunt singuri în Univers?
Vor trăi oamenii și pe alte planete? Dumitru Prunariu: „Se vor produce transformări în organismul uman”
Vor trăi oamenii și pe alte planete? Dumitru Prunariu: „Se vor produce transformări în organismul uman”
Microsoft propune o funcție „Big Brother” care înregistrează tot ce facem pe computer
Microsoft propune o funcție „Big Brother” care înregistrează tot ce facem pe computer
Test de cultură generală. Care este singura țară fără drapel dreptunghiular?
Test de cultură generală. Care este singura țară fără drapel dreptunghiular?
Cea mai mare cameră foto din lume a ajuns la destinație. „Ultima piesă din puzzle”
Cea mai mare cameră foto din lume a ajuns la destinație. „Ultima piesă din puzzle”
BMW, Volkswagen și Jaguar ar fi folosit piese interzise, acuză Statele Unite
BMW, Volkswagen și Jaguar ar fi folosit piese interzise, acuză Statele Unite
Finlandezii cer ajutor de la UE în criza migranților de la frontiera cu Rusia
Finlandezii cer ajutor de la UE în criza migranților de la frontiera cu Rusia
Vara începe în forță! Meteorologii anunță ce temperaturi vom avea și unde mai plouă
Vara începe în forță! Meteorologii anunță ce temperaturi vom avea și unde mai plouă
Se împlinesc 90 de ani de la prinderea şi uciderea unui faimos cuplu criminal din SUA
Se împlinesc 90 de ani de la prinderea şi uciderea unui faimos cuplu criminal din SUA
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
Graceland, celebra casă a lui Elvis Presley, a scăpat la limită de executarea silită
Cum a ajuns Ambasada SUA din Londra să aibă o datorie de 14,6 milioane lire sterline
Cum a ajuns Ambasada SUA din Londra să aibă o datorie de 14,6 milioane lire sterline
De ce ne sfătuiește un medic să nu ne mai facem patul dimineața?
De ce ne sfătuiește un medic să nu ne mai facem patul dimineața?
Ucraina a confirmat că va trimite sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris
Ucraina a confirmat că va trimite sportivi la Jocurile Olimpice de la Paris
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
O operațiune riscantă în Primul Război Mondial. Manifeste cărate sub salteaua primului ministru
(P) Istoria și evoluția pariurilor sportive
(P) Istoria și evoluția pariurilor sportive
(P) Care sunt cele mai căutate beneficii de către angajații din domeniul IT?
(P) Care sunt cele mai căutate beneficii de către angajații din domeniul IT?