Home » Știință » Test de cultură generală. Cum se formează anotimpurile?

Test de cultură generală. Cum se formează anotimpurile?

Publicat: 16.03.2022
Test de cultură generală. Cum se formează anotimpurile?
Credit foto: Shutterstock

Mulți oameni cred că Pământul este mai aproape de Soare în timpul verii și de aceea este mai cald. Și, la fel, unele persoane cred că Pământul este mai departe de Soare în timpul iernii. Această idee este incorectă, astfel că mulți se întreabă care este explicația adevărată pentru formarea anotimpurilor?

Este adevărat că orbita Pământului nu este un cerc perfect. Ea este puțin dezechilibrată. În timpul unei părți a anului, Pământul este mai aproape de Soare decât în alte perioade. Cu toate acestea, în emisfera nordică, avem iarna când Pământul este cel mai aproape de Soare și vara când este cel mai departe.

În comparație cu distanța față de Soare, această schimbare de-a lungul anului nu face o mare diferență în ceea ce privește vremea noastră. Există un alt motiv pentru anotimpurile de pe Pământ.

Axa Pământului este un pol imaginar care trece chiar prin centrul Pământului. Planeta noastră se învârte în jurul acestui pol, făcând un tur complet în fiecare zi. Acesta este motivul pentru care ne bucurăm de zi și de noapte.

Motivul pentru care se formează anotimpurile pe Terra

Astfel, Pământul are anotimpuri pentru că axa sa nu este dreaptă, ci este înclinată cu 23,5°, potrivit Natural Sciences.

Cu mult, mult timp în urmă, pe vremea când Pământul era mai tânăr, se crede că acesta a fost lovit și s-a înclinat. Astfel, în loc să se rotească cu axa dreaptă, se înclină puțin. Pe măsură ce Pământul orbitează în jurul Soarelui, axa sa înclinată este întotdeauna îndreptată în aceeași direcție. Astfel, pe parcursul anului, diferite părți ale Terrei primesc razele directe ale Soarelui.

Înclinarea planetei noastre reprezintă motivul pentru care există anotimpuri. Astfel, emisfera care primește razele directe ale Soarelui are parte de vară, în timp ce emisfera înclinată față de Soare, care primește astfel razele acestuia dintr-un unghi mai mare, are parte de iarnă.

Orbita dezechilibrată a Pământului

Polul Nord este înclinat spre Soare (în jurul lunii iunie), iar Polul Sud este înclinat spre Soare (în jurul lunii decembrie), notează NASA.

În iunie este vară în emisfera nordică, deoarece razele Soarelui lovesc acea parte a Pământului mai direct decât în orice altă perioadă a anului. Este iarnă în decembrie în emisfera nordică, deoarece atunci este rândul Polului Sud să se încline spre Soare.

În consecință, cum Pământul se învârte în jurul Soarelui o dată la 365 de zile, este de înțeles că în această călătorie lungă, radiația solară de pe glob și, în consecință, temperatura să se modifice. În plus, lumina, temperatura și, implicit, anotimpurile, sunt factori importanți care influențează vegetația și fauna Terrei. Astfel, anotimpurile nu au efecte doar asupra temperaturilor, cum s-ar putea crede inițial, ci și asupra vieții pe planeta noastră.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O planetă cu anotimpuri extreme are variații de temperatură de sute de ori mai mari decât Pământul

OMS: Anotimpurile nu par să influenţeze evoluţia pandemiei

Schimbarea anotimpurilor ar putea crea noi probleme în Australia

O premieră mai puţin dorită: oamenii au schimbat anotimpurile de pe Pământ

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase