Home » D:News » Cantitatea de metan din atmosfera lui Marte se schimbă în mod misterios pe parcursul anotimpurilor

Cantitatea de metan din atmosfera lui Marte se schimbă în mod misterios pe parcursul anotimpurilor

Cantitatea de metan din atmosfera lui Marte se schimbă în mod misterios pe parcursul anotimpurilor
Publicat: 05.01.2018
Pe Pâmânt emisiile de metan sunt legate de existenţa vieţii de pe planetă, însă urme ale aceluiaşi gaz au fost detectate şi pe Marte, unde până în prezent nu au fost descoperite forme de viaţă biologică sau nonbiologică. În cadrul unei conferinţe recente, specialiştii au dezvăluit că urmele de metan din atmosfera lui Marte sunt mai abundente în anumite anotimpuri.

”Este şocant că există o diferenţă atât de mare,” a declarat Chris Webster, cercetătorul care dirijează instrumentele pentru detectarea metanului de pe roverul Curiosity. ”Nu putem decât să ne imaginăm ce duce la aceste schimbări din timpul anotimpurilor,” adaugă el. 

Science Magazine notează că, din 2012, roverul Curiosity a analizat atmosfera lui Marte de peste 30 de ori. În cadrul conferinţei,  Webster a declarat că nivelul de metan este de 0,4 părţi per miliard comparat cu cel al Pământului de 1800 de părţi per miliard. 

Microbii, inclusiv cei care se află în intestinele vacilor, sunt responsabili pentru apariţia metanului pe Pământ. Aşadar, şi pe Marte gazul ar putea apărea  din acelaşi motiv. Însă metanul poate fi realizat şi prin metode nonbiologice, precum reacţiile hidrotermale, cât şi reacţiile produse de lumina UV combinată cu meteoroizii şi praful care se propagă pe suprafaţa planetei. 

Variaţia descoperită recent se situează între 0,3 şi 0,7 părţi per miliard şi a fost detectată în urma unui studiu realizat pe o perioadă de 2 ani. Cel mai mare nivel al gazului a fost detectat de rover la sfârşitul verilor din zona sudică. Aceste variaţii ar putea fi provocate şi de furtunile de praf sau nivelul de lumină UV, spun specialiştii.

Însă Webster a declarat în cadrul conferinţei că diferenţele sunt mult prea mari pentru a fi explicate de astfel de fenomene. Aşadar metanul, oricare ar fi sursa acestuia, ar putea fi absorbit şi apoi eliberat de porii de la suprafaţa rocilor. Alţi specialiştii sugerează că nivelul de metan creşte în timpul ploii de meteoriţi produsă de trecerea pe lângă planetă a unei comete. Această teorie va putea fi aplicată pe 24 ianuarie, când pe lângă Marte va trece cometa C/2007 H2. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase