Home » Știință » Un asteroid a fost detectat cu doar două ore înainte de intrarea în atmosfera Pământului. De ce este totuși o veste bună?

Un asteroid a fost detectat cu doar două ore înainte de intrarea în atmosfera Pământului. De ce este totuși o veste bună?

Un asteroid a fost detectat cu doar două ore înainte de intrarea în atmosfera Pământului. De ce este totuși o veste bună?
Credit foto: NASA/Robert P. Moreno Jr
Publicat: 16.03.2022

La data de 11 martie 2022, în jurul orei 23:20 (ora României), un mic asteroid a intrat în atmosfera Pământului.

Acesta nu este un eveniment neobișnuit. Rocile spațiale intră în atmosfera planetei noastre mereu. Ceea ce face asteroidul din cazul de față cu totul special este faptul că un astronom l-a detectat înainte să intre în atmosferă. Roca a fost numită 2022 EB5 și este doar al cincilea asteroid pe care omenirea a reușit să îl detecteze înainte de impact.

Obiectul, cu un diametru de aproximativ 1,95 metri, a fost detectat de astronomul Krisztián Sárneczky de la Observatorul Konkoly din Ungaria, în jurul orei 21:24 (ora României).

Asteroidul a intrat cu o viteză de 18 km/s în atmosfera Pământului

Asteroidul a intrat în atmosfera Pământului două ore mai târziu, în jurul orei 23:22 (ora României), deasupra Oceanului Arctic, chiar la sud-vest de insula Jan Mayen a Norvegiei. La intrare, asteroidul avea o viteză de 18 kilometri pe secundă.

La scurt timp, instrumentele cu infraroșu din Groenlanda și Norvegia au detectat o explozie, cel mai probabil de la obiectul care străbătea cerul înainte să se prăbușească în ocean. Potrivit măsurătorilor, explozia a avut o putere de aproximativ 2.000 tone de TNT.

O „minge de foc” deasupra orașului San Francisco, 17 octombrie 2012. Credit foto: NASA/Robert P. Moreno Jr

Ceilalți patru asteroizi detectați înainte de impact au fost 2008 TC3, 2014 AA, 2018 LA și 2019 MO. Cel din urmă a produs o explozie de aproximativ 6.000 de tone de TNT.

Majoritatea obiectelor de acest fel explodează în timpul trecerii prin atmosfera Pământului, transformându-se în ceea ce oamenii de știință numesc „bolid”. Cercetătorii cred că astfel de evenimente au loc atunci când aerul pătrunde în corpul obiectului prin fracturi minuscule, în cele din urmă cauzând o acumulare de presiune pe măsură ce se deplasează cu viteză foarte mare prin atmosferă.

De ce este uimitoare descoperirea asteroidului 2022 EB5?

Fragmente din asteroid pot cădea pe Pământ, însă orice ar fi rămas din roca 2022 EB5, după ce a ars, a ajuns cel mai probabil în ocean. Și asta este normal. Mare parte din suprafața Terrei este acoperită de apă, astfel că este de așteptat ca multe dintre rocile spațiale să ajungă acolo.

Cu toate acestea, descoperirea asteroidului 2022 EB5 este uimitoare dintr-un alt motiv, potrivit Science Alert.

Numărul tot mai mare de asteroizi detectați înainte de impact este un semn de bun augur pentru capabilitățile noastre de detectare a asteroizilor periculoși. Roca 2022 EB5 nu a fost suficient de mare încât să fie considerată periculoasă, însă, dacă putem detecta obiectele mici și inofensive, asta sugerează că avem capabilități tot mai bune.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un asteroid uriaș a lovit Groenlanda la doar câteva milioane de ani după dispariția dinozaurilor

Ar putea un asteroid să lovească Pământul în 2023? Iată ce au descoperit astronomii

În ce anotimp a lovit asteroidul care a ucis dinozaurii? Cercetătorii au aflat răspunsul

O descoperire spectaculoasă. Astronomii au identificat primul asteroid cu trei sateliți

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase