Eclipsă totală de „Lună sângerie”, vizibilă și din România. Tot ce trebuie să știm

14 05. 2022, 10:00

Prima eclipsă lunară din 2022 are loc luni, 16 mai. Evenimentul astronomic va putea fi observat și din România, însă pentru scurt timp. E bine de știu că eclipsa totală de „Lună sângerie” va fi transmisă în direct și de NASA.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).

Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Evenimentul va fi transmis în direct de NASA

Evenimentul va fi, de asemenea, transmis în direct pe YouTube de NASA. Transmisiunea va începe la ora 04:32 (ora României), în data de 16 mai, fiind incluse și discuții despre eclipse, știință lunară și programul Artemis al agenției spațiale americane.

Eclipsa totală de Lună sângerie va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa, Pacificul de Est, Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu, însă, după cum se poate vedea și din graficul oferit de NASA, totul depinde de locul în care ne aflăm.

Credit foto: NASA’s Scientific Visualization Studio

Eclipsele lunare au loc atunci când Luna trece în umbra Pământului. Având în vedere că planeta noastră și Luna au orbite ușor înclinate, un astfel de eveniment are loc de obicei de câteva ori pe an, atunci când înclinările orbitei se aliniază. În funcție de modul în care se întâmpla asta, putem vedea o eclipsă penumbrală, parțială sau totală.

Următoarele eclipse lunare

Eclipsele penumbrale au loc atunci când Luna ajunge în umbra mai redusă a planetei. Acest tip de eclipsă este uneori dificil de observat, pentru că Luna devine ușor mai întunecată. De asemenea, nu capătă nuanța roșiatică, potrivit Space.

Eclipsele parțiale au loc atunci când Luna trece parțial în umbră planetei noastre. Luna nu va fi „sângerie”, însă poate fi observată o „mușcătură” întunecată pe suprafața sa, care reprezintă umbra Pământului.

Următoarea și ultima eclipsă lunară din acest an va avea loc în data de 8 noiembrie. Apoi, în 2023, vom avea parte de două eclipse lunare, prima între 5 și 6 mai, iar a doua între 28 și 29 octombrie. Ambele vor putea fi observate și din Europa.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum arată o eclipsă lunară văzută de pe Lună. Imaginile au fost surprinse în 2019 de o „pereche de ochi” din spațiu

O mare minciună? Unele persoane încă mai cred că omul nu a ajuns pe Lună

Cercetătorii au început să studieze mostrele lunare colectate de Apollo 17 acum 50 de ani. Ce secrete ascund?

„Anomaliile magnetice” care protejează gheața de pe Lună. Cum explică cercetătorii fenomenul?