Home » Știință » Cum arată o eclipsă lunară văzută de pe Lună. Imaginile au fost surprinse în 2019 de o „pereche de ochi” din spațiu

Cum arată o eclipsă lunară văzută de pe Lună. Imaginile au fost surprinse în 2019 de o „pereche de ochi” din spațiu

Cum arată o eclipsă lunară văzută de pe Lună. Imaginile au fost surprinse în 2019 de o „pereche de ochi” din spațiu
Sursa foto: Lights in the Dark / Jason Major
Publicat: 04.07.2020

La data de 2 iulie 2019, Luna a umbrit suprafața Pământului. De data aceasta, umbra a călătorit deasupra Pacificului de Sud. De asemenea, a trecut și peste Argentina și Chile, iar pentru oamenii aflați pe Terra, Luna a blocat temporar Soarele și a oferit un peisaj fascinant. 

GALERIE FOTO

Totuși, pentru o „pereche de ochi” care orbitează în jurul Lunii, priveliștea a fost cu totul diferită. O cameră aflată la bordul unui satelit mic a privit cum umbra circulară a Lunii s-a deplasat de-a lungul suprafeței Pământului.

Satelitul se numește Chinese Longjiang-2 și a fost lansat în 2018, făcând parte din misiunea Chang’e 4.

Longjiang a avut și un frate, Longjiang 1, care nu a reușit să intre pe orbita lunară. Cei doi microsateliți erau concepuți să studieze undele radio de frecvență redusă provenite de la obiecte stelare îndepărtate.

Imaginile surprinse în 2019 cu eclipsa lunară văzută de pe Lună

Însă, Longjiang 2 a ajuns pe orbita lunară, având la bordul său o cameră mică produsă de studenți, numită Inory Eye. Acea cameră a surprins imagini cu umbra eclipsei în timp ce aceasta traversa Terra.

Camera a fost construită de studenții de la Harbin Institute of Technology, alături de un mic transmițător radio.

Însă, față de proiectele de finanțate de stat, camera, transmițătorul și aceste imagini cu eclipsa au necesitat multă cooperare între amatori, profesioniști și studenți.

Satelitul nu va mai trimite imagini pe Pământ

Imediat ce au ajuns pe Terra, imaginile au trebuit să fie procesate pentru că în forma lor inițială prezentau o nuanță neplăcută de mov. Jason Major, grafician la Lights In The Dark, a fost cel care a editat imaginile astfel încât să ajungă la culorile naturale ale planetelor, scrie Science Alert.

Cu toate acestea, camera Inory Eye nu va mai trimite alte imagini. Satelitul Longjiang-2 s-a prăbușit pe Lună la data de 31 iulie 2019, în urma unui impact programat. Misiunea satelitului a durat 437 de zile.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii cred că au un răspuns pentru misterul asimetriei Lunii

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Imagini spectaculoase cu eclipsa parţială de Lună din 16 iulie

GALERIE FOTO Imagini spectaculoase din lume cu eclipsa de Lună din 27 iulie, cea mai lungă eclipsă totală a acestui secol

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase