Home » Știință » Legătura dintre inflamație și durerea cronică de spate ar putea fi alta decât s-a crezut

Legătura dintre inflamație și durerea cronică de spate ar putea fi alta decât s-a crezut

Publicat: 16.05.2022

Inflamația este o componentă de bază a durerii. Însă răspunsurile inflamatorii timpurii te-ar putea proteja de durerea cronică de spate, potrivit unui studiu neobișnuit pe aproape 100 de pacienți.

La prima vedere, studiul, care a inclus, de asemenea, modele de șoareci pentru durere persistentă și o analiză la nivel de populație a utilizării analgezicelor, pare să contravină mormanelor de dovezi care indică faptul că inflamația provoacă dureri cronice larg răspândite.

Dar acesta se concentrează pe inflamația acută, adică pe primul val de celule imunitare conduse de neutrofile, un tip de globule albe trimise de organism în țesuturile deteriorate.

Unele medicamente înrăutățesc durerea cronică de spate

Condus de biologul computațional Marc Parisien, de la Universitatea McGill din Canada, studiul indică rolul pe care îl are inflamația pe măsură ce durerea acută se transformă în durere cronică persistentă (6 luni sau mai mult).

În ciuda ameliorării imediate a durerii, dată de medicamentele antiinflamatoare, descoperirile sugerează, de asemenea, că aceste medicamente pot fi contraproductive pentru persoanele cu durerea cronică de spate. Totuși, sunt necesare studii mai lungi și mai diverse, deoarece acesta a urmărit participanții (toți adulți albi) timp de doar 3 luni.

„În ciuda progreselor făcute în înțelegerea factorilor sociali, psihologici și genetici, precum și a proceselor cerebrale asociate cu [durerea lombară] cronică, înțelegem foarte puțin mecanismele moleculare care stau la baza tranziției durerii acute către cea cronică care ar putea duce la strategii analgezice mai eficiente”, scriu Parisien și colegii săi în lucrarea publicată în Science Translational Medicine.

Durere acută versus durere cronică

În mod clar, nevoia globală pentru o ameliorare mai bună a durerii este imensă. Durerea de spate ocupă cea mai înaltă treaptă dintre toate afecțiunile cronice în ceea ce privește anii trăiți cu dizabilitate, urmată de tulburări de cefalee și depresie.

Pentru a o trata, trebuie să înțelegem mai bine cum se dezvoltă inițial durerea cronică și de ce durerea acută care se rezolvă la unii pacienți persistă ca durere cronică la alții.

Din punct de vedere tehnic, durerea acută este o durere ascuțită, bruscă, care persistă mai puțin de trei luni. Durerea cronică de lungă durată implică o interacțiune complexă între sistemul imunitar și cel nervos al organismului și se poate manifesta sub mai multe forme: boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă, și afecțiuni musculo-scheletice, cum ar fi durerile de spate.

În ce a constat studiul?

În acest studiu, Parisien și colegii săi au analizat nivelurile de expresie a genelor în celulele imunitare ale 98 de pacienți cu durere lombară acută, comparând datele de la persoane a căror durere s-a rezolvat după trei luni cu cele de la pacienții a căror durere a persistat.

Persoanele a căror durere lombară acută s-a rezolvat au avut răspunsuri inflamatorii extrem de active determinate de neutrofile, arată studiul. S-au observat modificări dinamice în câteva mii de gene în celulele lor imunitare, dar niciuna la persoanele cu durerea cronică de spate.

Aceste răspunsuri inflamatorii acute și posibil de protecție sunt de scurtă durată, „ceea ce este probabil principalul motiv pentru care au fost trecute cu vederea anterior”, scriu Parisien și colegii săi. Dar ei notează, de asemenea, că analiza lor nu a avut subiecți de control care nu au experimentat niciodată durere.

Durerea cronică de spate și neutrofilele

În studiile efectuate pe șoareci, tratamentul timpuriu cu medicamente antiinflamatoare a prelungit durerea, în ciuda ameliorării acesteia pe termen scurt, în timp ce un astfel de efect nu a fost observat cu analgezicele care nu acționează asupra inflamației, cum ar fi lidocaina.

În alte experimente, șoarecii sărăciți de neutrofile au avut nevoie de mai mult timp pentru a rezolva semnalele de durere, în timp ce șoarecii cărora li s-au injectat neutrofile sau proteinele produse de neutrofile nu au dezvoltat durere de lungă durată atunci când au fost tratați cu medicamente antiinflamatoare.

Dar este aproape de la sine înțeles că șoarecii sunt doar modele brute; în acest caz, aceste studii pe animale oferă perspective mecaniciste asupra proceselor durerii.

Atenție la ibuprofen!

Folosind date de la Biobank din Marea Britanie, o bază de date mare la nivel de populație, echipa a analizat, de asemenea, utilizarea analgezicelor în rândul persoanelor cu dureri de spate.

Ei au descoperit că persoanele care au folosit medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul și aspirina, aveau un risc de 1,76 ori mai mare de a raporta dureri de spate cu doi până la 6 ani mai târziu față de cei care luau medicamente pentru ameliorarea durerii, dar nu antiinflamatorii, cum ar fi acetaminofenul.

Datele nu cuprind măsurători de intensitate a durerii sau de suferință psihologică, doi factori majori de risc pentru a dezvolta durerea cronică de spate.

Apoi, cercetătorii au luat în considerare vârsta, sexul și etnia în analiză și, atunci când au luat în considerare utilizarea antidepresivelor ca indicator pentru suferința psihologică, rezultatele nu s-au schimbat.

Dureri tratate prin psihoterapie

Luate la un loc, rezultatele i-au determinat pe Parisien și pe colegii săi să tragă concluzia că răspunsurile inflamatorii acute, reglate de neutrofile și inhibate de medicamentele antiinflamatoare, ar putea sta la baza vindecării durerii, un proces despre care ei cred că este afectat la persoanele a căror durere devine cronică.

În timp ce acest studiu oferă câteva perspective biologice interesante, analgezicele sunt doar o parte din metodele de gestionare a durerii și există multe tipuri de durere cronică, scrie Science Alert.

Pentru cei care, din păcate, dezvoltă dureri lombare cronice, cercetările recente arată că cheia pentru gestionarea durerii lor persistente este psihoterapia, care poate ajuta la reducerea intensității durerii și la îmbunătățirea funcției fizice, abordând aspectele mentale ale durerii alături de remediile fizice.

Vă recomandăm să citiți și:

Deficiența de vitamina B12 dăunează dezvoltării copiilor, iar ajutoarele alimentare nu rezolvă problema

Oamenii de știință susțin că pot inversa semnele îmbătrânirii cu ajutorul transplanturilor de fecale

Băutura care provoacă boli cronice și îți „încetinește” creierul. Cât de des o consumi?

Cele 7 fructe sărace în zahăr. Care sunt beneficiile lor pentru starea de sănătate?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase