Home » Știință » O premieră intergalactică. Astronomii descoperă un inel circular misterios, vechi de până la 7.000 de ani

O premieră intergalactică. Astronomii descoperă un inel circular misterios, vechi de până la 7.000 de ani

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 19.05.2022

Cercetătorii de la Western Sydney University, împreună cu o echipă internațională de experți, au descoperit un inel circular misterios în apropierea galaxiei noastre vecine, care ar putea marca primul caz cunoscut de resturi intergalactice de supernovă – rămășițe ale unei stele care a explodat și care ar putea avea o vechime de până la 7.000 de ani.

Denumit de oamenii de știință „rogue” Supernova Remnant J0624-6948, acesta este cel mai probabil localizat în Marele Nor al lui Magellan (LMC) – o galaxie satelit a Căii Lactee – iar poziția sa sugerează o origine neobservată anterior.

Publicată în prestigioasa revistă Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, autorul principal, profesorul Miroslav Filipovic, de la Școala de Științe a Universității, a declarat că descoperirea a fost interesantă și a ridicat multe întrebări fără răspuns.

Resturi intergalactice de supernovă, observate pentru prima dată

„Când am descoperit inițial acest obiect aproape perfect circular, am crezut că este vorba de un alt ORC (Odd Radio Circle), dar după observațiile noastre suplimentare, a devenit clar că este mult mai probabil ca acest obiect să fie altceva”, a declarat profesorul Filipovic, potrivit SciTechDaily.

Inelul descoperit prezintă diferențe semnificative față de celelalte cinci ORC-uri cunoscute – un indice spectral radio mai plat, lipsa unei galaxii centrale proeminente ca posibilă gazdă și o dimensiune mai mare, care sugerează că ar putea fi un alt tip de obiect.

„Cea mai plauzibilă explicație este că obiectul este un rest de supernovă intergalactică, datorat unei stele explodate care a rezidat în periferia Marelui Nor Magellanic și care a suferit o supernovă de tip Ia cu o singură degenerare, care implică explozia a două stele care orbitează una în jurul celeilalte”, a declarat profesorul Filipovic.

O vechime de aproximativ 2200 până la 7100 de ani

„Cu toate acestea, am luat în considerare și alte scenarii, cum ar fi faptul că acest obiect ar putea reprezenta un rest al activității unei stele din Calea Lactee din apropiere (la doar 190 de ani lumină de Soare) care a avut loc cu doar câteva secole în urmă, sau premisa că ar putea fi, de fapt, un ORC mult mai mare. Ceea ce am descoperit atunci, potențial, este o rămășiță unică de supernovă care s-a extins într-un mediu intergalactic rarefiat – un mediu pe care nu ne așteptam să îl găsim într-un astfel de obiect. Estimările noastre indică o vechime de aproximativ 2200 până la 7100 de ani.”

J0624-6948 a fost detectat pentru prima dată cu ajutorul Australian Square Kilometre Array Pathfinder (ASKAP), gestionat de CSIRO – unul dintre cele câteva radiotelescoape de nouă generație care dezvăluie noi caracteristici ale Universului.

„Aceste noi radiotelescoape pot capta o serie de obiecte sferice și, datorită efectelor combinate ale sensibilității ridicate, ale unei bune eșantionări spațiale și ale acoperirii unei zone largi, ele ne îmbogățesc înțelegerea Universului.”

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă supernovă a fost identificată în bizara galaxie Roată de Car

O explozie misterioasă din urmă cu 1.000 de ani ar putea fi un tip rar de supernovă

Astronomii chinezi au detectat emisii de raze gamma de la o rămășiță de supernovă

În urmă cu aproape un mileniu, o supernovă lumina cerul nopţii

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase