Home » Știință » Astronomii au detectat un semnal misterios de origine necunoscută

Astronomii au detectat un semnal misterios de origine necunoscută

Astronomii au detectat un semnal misterios de origine necunoscută
Credit: Balzan et al., arXIv 2022.
Publicat: 03.06.2022

În timpul observațiilor radio ale unei galaxii spirale cunoscute sub numele de NGC 2082, astronomii australieni au descoperit o sursă radio misterioasă, luminoasă și compactă, care a primit denumirea J054149.24-641813.7.

Originea și natura acestei surse este necunoscută și necesită investigații suplimentare.

În general, sursele radio sunt diverse obiecte din Univers care emit cantități relativ mari de unde radio. Printre cele mai puternice surse de astfel de emisii se numără pulsarii, anumite nebuloase, quasarii și galaxiile radio.

Acum, o echipă de astronomi condusă de Joel Balzan de la Universitatea Western Sydney din Australia, raportează descoperirea unei noi surse radio, a cărei adevărată natură este încă incertă. Rezultatele au fost raportate într-o lucrare publicată în arXiv.

Originea acestei surse este necunoscută

În timp ce observau NGC 2082 folosind Australian Square Kilometer Array Pathfinder (ASKAP), Australia Telescope Compact Array (ATCA) și radiotelescopul Parkes, au identificat o sursă radio punctiformă puternică, poziționată la 20 de secunde de arc de centrul galaxiei.

NGC 2082 este o galaxie spirală de tip G din constelația Dorado, situată la aproximativ 60 de milioane de ani lumină de Pământ, cu un diametru de aproximativ 33.000 de ani lumină.

Studiul a constatat că luminozitatea radio a lui J054149.24-641813.7 defavorizează scenariul în care ar putea fi un rest de supernovă sau un pulsar, sugerând că sursa ar putea fi de origine termică, scrie Phys.org.

Sursele radio, obiecte din Univers care emit cantități mari de unde

Cercetătorii au observat că natura compactă a lui J054149.24-641813.7 și localizarea sa la periferia lui NGC 2082 amintesc de cele ale unor explozii radio rapide.

Cu toate acestea, rezultatele sugerează că J054149.24-641813.7 nu este probabil suficient de luminos pentru a fi o sursă radio persistentă.

Astronomii au concluzionat că cea mai probabilă posibilitate rămasă este că J054149.24-641813.7 este o sursă de fond extragalactică, cum ar fi un obiect cvasi-stelar, o galaxie radio sau un nucleu galactic activ. Ei au adăugat că indicele spectral plat, împreună cu polarizarea oarecum slabă la 5.500 și 9.000 MHz, susțin această ipoteză.

Cu toate acestea, în prezent nu există date de absorbție a hidrogenului atomic neutru de înaltă rezoluție pentru NGC 2082, care ar putea confirma această ipoteză.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un semnal misterios dintr-un sistem stelar locuibil, dovada că nu suntem singuri în Univers?

Proiectul Ouija al DARPA va studia semnalele radio din atmosfera Pământului

Stelele dezvăluie secretul unui semnal misterios provenit din centrul galaxiei

Un semnal considerat „prima lumină din Univers” s-ar putea să nu fi venit deloc din spațiu

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase