Home » Știință » Bebelușii te judecă fără să știi. Este moralitatea înnăscută sau dobândită?

Bebelușii te judecă fără să știi. Este moralitatea înnăscută sau dobândită?

Publicat: 19.06.2022

Ați surprins vreodată ochii unui copil și v-ați simțit brusc judecat? Noile cercetări sugerează că sentimentul poate să nu fie chiar în totalitate imaginar. Dacă ai făcut ceva ce bebelușii dezaprobă, aceștia s-ar putea să-și folosească privirea pentru a te puncta.

O serie de experimente, efectuate în rândul copiilor de 8 luni, a găsit acum dovezi că respectivii copii preverbali sunt observatori morali terți.

Atunci când asistau la un act de agresiune – jucat prin animații simple pe ecranul unui computer – bebelușii din studiu și-au concentrat atenția mai mult asupra agresorului după aceea, indică Science Alert.

Dacă atacatorul era privit suficient de mult de către copil, un program de urmărire a ochilor conectat la computer făcea personajul să dispară. Cu alte cuvinte, bebelușilor li s-a oferit capacitatea de a învinge animațiile nedorite doar cu ochii lor.

Bebelușii care te „judecă”

Unii psihologi susțin că această privire neclintită este un semn de intenție de a pedepsi: comportamentul antisocial al atacatorului îi determină pe bebeluși să se concentreze asupra atacatorului până când pleacă.

Având în vedere că bebelușii nu au putut să se exprime în cuvinte, autorii nu pot fi siguri că bebelușii au vrut să-l pedepsească pe agresor. Atenția lor fixă ar putea fi, de asemenea, o expresie a prudenței în fața unui personaj volatil sau o așteptare că atacatorul va primi vreo consecință pentru acțiunea lor.

Luarea deciziilor la copiii preverbali este extrem de dificil de măsurat, deoarece comunicarea este atât de limitată. Studiile anterioare au descoperit că copiii mici de până la 19 luni sunt dispuși să acționeze ca judecători terți, luând deliciile celor care sunt activ antisociali.

O privire cât o mie de cuvinte

O privire în jos este o formă de pedeapsă mult mai puțin dezvoltată, dar dacă autorii au dreptate, ar putea fi cel mai timpuriu semn al unei busole morale la copii, una care este posibil mai mult inerentă decât învățată. „Moralitatea este o parte importantă, dar misterioasă, a ceea ce ne face oameni”, explică psihologul Yasuhiro Kanakogi de la Universitatea Osaka din Japonia.

„Am vrut să știm dacă pedeapsa de la terți a celorlalți antisociali este prezentă la o vârstă foarte fragedă, deoarece aceasta ar ajuta să semnalăm dacă moralitatea este învățată”. O serie de experimente a fost folosită pentru a explora de ce bebelușii de 8 luni ar putea fi mai concentrați pe cei care comit un pas social fals. Agresiunea fizică sub formă de lovire a fost folosită în studiu deoarece este unul dintre cele mai evidente greșeli sociale cunoscute sugarilor.

Alte cercetări au arătat că bebelușii timpurii pot distinge agresorul de victimă în incidentele de lovire. Ei manifestă, de asemenea, aversiunea față de acest tip de comportament. Experimentele au avut loc pe un ecran de computer. Bebelușii erau așezați în fața ecranului și li s-au arătat două personaje animate. Ochii lor au fost urmăriți în timpul experimentului și, dacă s-au uitat suficient de mult la un personaj, acesta ar fi distrus.

Bebelușii reacționează la semnele de violență

Apoi, bebelușilor li s-a arătat un videoclip în care unul dintre personaje îl lovește pe celălalt. La sfârșitul videoclipului, bebelușilor li s-au arătat din nou ambele personaje unul lângă celălalt. Cu sistemul de urmărire a privirii, bebelușii au învins mult mai mulți agresori decât victime. Experimentul a fost replicat și repetat de mai multe ori cu diferite variații, inclusiv o lovitură ușoară a unui obiect care cade și o șansă egală ca ambele personaje să fie pedepsite, indiferent la ce privea copilul.

Acest lucru a fost pentru a se asigura că aceștia nu preferau pur și simplu personajele agresoare mai mult sau că urmăreau pentru a se asigura că agresorul este pedepsit. Descoperirile sugerează faptul că acești copii mici pedepsesc interacțiunile sociale violente în mod specific. „Rezultatele au fost surprinzătoare. Am descoperit că sugarii preverbali au ales să pedepsească agresorul antisocial prin intensificarea privirii către agresor”, spune Kanakogi.

„Observarea acestui comportament la copiii foarte mici indică faptul că oamenii ar fi putut dobândi tendințe comportamentale față de comportamentul moral în cursul evoluției. Mai exact, pedeapsa comportamentului antisocial poate să fi evoluat ca un element important al cooperării umane”, a adăugat Kanakogi.

Vă mai recomandăm și:

Cercetătorul care a modificat genetic bebeluși a fost eliberat din închisoare. Ce va face acum?

Aplicația care detectează icterul la bebeluși a avut succes în primul studiu clinic major

Bill Gates, mesaj alarmant despre COVID-19. „Există şanse ca pandemia să nu-şi fi arătat cea mai violentă formă”

Microplastice, descoperite pentru prima dată în zăpada proaspăt căzută din Antarctica. „Este incredibil de trist”

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad s-a alăturat echipei Descoperă.ro în anul 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale de Apărare „Carol I”. Mai mult, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase