HIV poate accelera îmbătrânirea persoanelor infectate, sugerează un studiu

05 07. 2022, 13:00

Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), din SUA, a demonstrat că HIV poate accelera îmbătrânirea persoanelor infectate, accelerând schimbările biologice din organism care sunt legate de îmbătrânirea normală în doar doi-trei ani.

Rezultatele studiului sugerează că infecția cu HIV poate reduce durata de viață a unui individ cu aproape cinci ani în comparație cu a unei persoane neinfectate.

„Munca noastră demonstrează că, chiar și în primele luni și ani de viață cu HIV, virusul a pus deja în mișcare un proces de îmbătrânire accelerată la nivel de ADN”, a declarat Elizabeth Crabb Breen, autoare principală a studiului.

„Acest lucru subliniază importanța critică a diagnosticului precoce al HIV și conștientizarea problemelor legate de îmbătrânire, precum și valoarea prevenirii infecției cu HIV în primul rând”, a continuat ea.

Virusul HIV poate accelera îmbătrânirea

Noile descoperiri sunt semnificative deoarece studiile anterioare au afirmat că medicamentele antiretrovirale utilizate pentru a menține infecția sub control sunt cele care sunt legate de un debut mai precoce al bolilor legate de îmbătrânire, cum ar fi bolile de inimă și rinichi, fragilitatea și dificultățile cognitive, scrie Interesting Engineering.

Studiul a fost realizat pe 102 subiecți. Cercetătorii au examinat probe de sânge care au fost obținute cu cel mult 6 luni înainte ca participanții să contracteze HIV și din nou la 2-3 ani după aceea. Mai târziu, echipa de cercetare le-a comparat cu mostre identice de la 102 bărbați neinfectați de aceeași vârstă, prelevate în aceeași perioadă de timp.

Accentul cercetării a fost pus pe modul în care HIV poate accelera îmbătrânirea prin impactul asupra metilării epigenetice a ADN-ului, un proces prin care celulele activează sau dezactivează genele ca răspuns la schimbările fiziologice normale.

Modificările epigenetice sunt cele făcute ca răspuns la influența mediului, a comportamentelor oamenilor sau la alți factori externi, cum ar fi bolile, care afectează modul în care se comportă genele fără a modifica genele în sine.

Un studiu deosebit de util, dar care prezintă limitări

„Accesul nostru la mostre rare, bine caracterizate ne-a permis să proiectăm acest studiu într-un mod care să lase puține îndoieli cu privire la rolul HIV în atragerea semnăturilor biologice ale îmbătrânirii timpurii”, a spus prof. Beth Jamieson, de asemenea autoare a studiului.

„Obiectivul nostru pe termen lung este de a determina dacă putem folosi oricare dintre aceste semnături pentru a prezice dacă o persoană prezintă un risc crescut de apariție a unor boli specifice legate de îmbătrânire, expunând astfel noi ținte pentru terapii de intervenție”, a continuat ea.

Cercetătorii au afirmat, de asemenea, că există unele limitări ale studiului. Prima este că rezultatele ar putea să nu se aplice femeilor, deoarece studiul a implicat doar bărbați. În plus, majoritatea participanților au fost albi, iar dimensiunea eșantionului a fost insuficientă pentru a lua în considerare efectele ulterioare ale tratamentului antiretroviral foarte activ sau pentru a prezice rezultatele clinice.

Rezultatele studiului au fost publicate în jurnalul revizuit de colegi iScience.

Vă recomandăm să citiți și:

Putem gândi fără să folosim limbajul? „O dilemă la fel de veche ca omenirea”

Este consumul de lapte bun pentru dinții tăi? Iată ce spun specialiștii

Un medicament comun pentru epilepsie poate cauza malformații la naștere. Care sunt cauzele?

Expunerea repetată la uragane este legată de simptome psihologice adverse, conform unui nou studiu