Home » Știință » Riscul de cancer mamar la bărbați ar putea fi asociat cu infertilitatea

Riscul de cancer mamar la bărbați ar putea fi asociat cu infertilitatea

Publicat: 21.05.2022

Riscul de cancer mamar la bărbați ar putea fi asociat cu infertilitatea auto-raportată, arată un studiu recent publicat.

Cercetarea a apărut în jurnalul cu acces deschis Breast Cancer Research. Autorii au intervievat 1.998 de bărbați din Anglia și Țara Galilor diagnosticați cu cancer de sân, dintre care 112 (5,6%) au raportat de asemenea infertilitate, iar 383 (19,2%) nu au avut copii.

Diagnosticul de cancer mamar la bărbați este mai puțin frecvent decât la femei, iar relația sa cu infertilitatea a fost investigată până în prezent doar în studii mici. Doar un mic studiu a sugerat o posibilă asociere între bărbații care au copii și cancerul de sân.

Diagnosticul de cancer mamar la bărbați a fost puțin studiat până în prezent

Autorii, de la Institutul de Cercetare a Cancerului (Londra, Marea Britanie), au investigat relația potențială dintre infertilitatea auto-raportată (sau faptul de a nu avea copii) și riscul de cancer de sân la bărbați.

Potrivit Medical Xpress, Michael Jones și colegii săi au intervievat 1.998 de bărbați (sub 80 de ani) care au fost diagnosticați cu cancer mamar între 2005 și 2017 și care trăiau în Anglia și Țara Galilor. Aceștia au fost comparați cu 1.597 de bărbați dintr-un grup de control, cu are nu erau rude de sânge. 80 de bărbați (5,0%) au raportat infertilitate în grupul de control.

Riscul de tumori invazive de cancer mamar (celule canceroase care se răspândesc dincolo de locul unde s-au format prima dată) a fost asociat semnificativ cu infertilitatea masculină, pe baza a 47 de persoane cu cancer de sân (2,6%), în comparație cu 22 de persoane de control fără cancer, dar cu infertilitate auto-raportată (1,4%).

Autorii nu au găsit asocieri semnificative între riscul de cancer de sân și infertilitatea partenerului sau când sursa infertilității nu a fost cunoscută.

Cancerul invaziv este cel periculos

În investigațiile ulterioare, autorii au observat că un număr mai mare de bărbați cu cancer mamar (383 de bărbați) au raportat că nu au avut copii, în comparație cu cei din grupul de control (174 de bărbați). Cu toate acestea, autorii avertizează că a nu avea copii nu reflectă pe deplin infertilitatea masculină, deoarece bărbații pot alege să nu aibă copii dintr-o serie de motive culturale și sociale.

Riscul de cancer de sân asociat cu infertilitatea sau cu faptul de a nu avea copii nu a fost semnificativ la 160 de persoane cu tumori de cancer mamar in situ (celule canceroase care nu se răspândesc dincolo de locul în care s-au format prima dată), comparativ cu cei 1.597 de indivizi din grupul de control.

„Datele noastre arată că ar putea exista o asociere între infertilitatea masculină și cancerul mamar invaziv la bărbați”, a spus Michael Jones.

Date eliminate din studiul despre cancer mamar la bărbați

Autorii au efectuat analize suplimentare de sensibilitate pentru a ajusta pentru consumul de alcool, fumat, antecedentele familiale de cancer de sân și boli hepatice, dar nu au găsit dovezi puternice că acești factori au afectat rezultatele.

Autorii nu au ajustat pentru obezitate, dar au exclus din unele dintre analize datele de la 11 bărbați cu sindrom Klinefelter, 9 cu cancer anterior, 29 de bărbați care erau obezi sever și 169 care aveau boli testiculare. Trei indivizi care s-au născut de sex feminin nu au fost incluși în niciuna dintre analize.

Nu toți bărbații fără copii sunt infertili

Autorii avertizează că fertilitatea auto-raportată ar putea fi clasificată greșit deoarece fertilitatea este un proces complex care poate include factori de la ambele sexe.

Unii bărbați ar putea să nu raporteze copiii din afara căsătoriei sau pe ei de care nu au cunoștință, sau este posibil să fi rămas fără copii prin alegere. Autorii propun ca validarea infertilității cu dosarele medicale, deși nepractică în această investigație, ar putea reduce prejudecățile în studiile viitoare.

„ Cauzele cancerului de sân la bărbați sunt în mare parte necunoscute, parțial pentru că este rar și parțial pentru că studiile anterioare au fost mici. Sunt necesare cercetări și investigații viitoare cu privire la potențialii factori de bază, cum ar fi dezechilibrele hormonale”, a adăugat Michael Jones.

Vă recomandăm să citiți și:

O formă severă de COVID-19 are un impact cognitiv echivalent cu 20 de ani de îmbătrânire

Lipsa somnului ne poate afecta vederea. Cum alterează celulele stem din cornee?

Uită de cele 8 ore de somn! Cercetătorii au descoperit cât este sănătos să dormim

Unii oameni cu ADHD ar putea avea, de fapt, o tulburare a „visării cu ochii deschiși”

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase