Home » Știință » Riscul de avort spontan este mai mare vara, sugerează un studiu

Riscul de avort spontan este mai mare vara, sugerează un studiu

Publicat: 03.07.2022

Riscul de avort spontan poate fi mai mare în lunile de vară, a sugerat un studiu care a avut loc între anii 2013 și 2020, în SUA. Riscul de avort înainte de opt săptămâni de sarcină a fost observat a fi cu 44% mai mare la sfârșitul lunii august, în comparație cu sfârșitul lunii februarie.

Studiul, publicat în jurnalul Epidemiology, a folosit date din Pregnancy Study Online (PRESTO), un studiu realizat pe internet adresat femeilor care încearcă să aibă copii fără un tratament de fertilitate. Participantele aveau vârste cuprinse între 21 și 45 de ani și erau recrutate prin intermediul reclamelor afișate pe rețelele sociale.

Între iunie 2013 și august 2020, 12.197 de persoane s-au înscris și au completat primul chestionar al studiului. Acestora li s-au trimis apoi chestionare de urmărire despre starea lor de sarcină la fiecare două luni, timp de până la 12 luni.

În acest interval de timp, 6.104 de femei au raportat că sunt însărcinate. Dintre acestea, 1.188 (19,5%) au raportat apoi un avort spontan, a cărui durată medie de sarcină a fost de șase săptămâni, scrie IFL Science.

Riscul de avort spontan este mai mare în lunile de vară

Un vârf al avorturilor spontane a fost observat în lunile iunie, iulie și august. Atunci când aceste date au fost ajustate pentru a lua în considerare momentul în care participantele au început să încerce să aibă copii, riscul de avort spontan înainte de opt săptămâni de sarcină a atins vârful la mijlocul lunii august.

Această tendință nu a fost observată în sarcinile trecute de ultimele opt săptămâni, deși riscul la orice vârstă gestațională tot a fost cu aproximativ 31% mai mare la sfârșitul lunii august față de sfârșitul lunii februarie.

„De fiecare dată când observăm variații sezoniere într-un rezultat, acest lucru poate oferi indicii despre cauzele acelui rezultat”, a spus autorul principal al studiului, dr. Amelia Wesselink.

Limitări ale studiului

„Am descoperit că riscul de avort spontan, în special cel „precoce”, înainte de opt săptămâni de sarcină, a fost cel mai mare în timpul verii. Acum trebuie să analizăm mai mult acest lucru pentru a înțelege ce tipuri de expuneri sunt mai răspândite în timpul verii și care dintre aceste expuneri ar putea explica creșterea riscului în această perioadă”, spune ea.

Autorii admit mai multe limitări ale studiului, dintre care una a fost faptul că nu au știut dacă sarcinile au avut cromozomi tipici (o mare parte a avorturilor spontane sunt cauzate de depistarea a prea mulți sau prea puțini cromozomi). Deoarece nu au fost prelevate probe zilnice de urină pentru a testa sarcina, probabil că unele avorturi spontane timpurii nu au fost înregistrate.

De vină ar putea fi căldura

Vârful sezonier al riscului a părut mai puternic pentru oamenii care locuiesc în sudul sau mijlocul vestului Statelor Unite, iar autorii studiului notează că aici, „verile tind să fie foarte calde” și că acest lucru sugerează că „căldura poate avea un rol”.

„Știm că temperatura crescută a mediului este asociată cu un risc mai mare pentru alte rezultate ale sarcinii, cum ar fi nașterea prematură, greutatea mică la naștere și nașterea unui copil decedat”, a spus dr. Wesselink.

„Sfaturile medicale și mesajele de sănătate publică, inclusiv planurile de acțiune privind căldura și politicile de adaptare la climă, trebuie să ia în considerare efectele potențiale ale căldurii asupra sănătății gravidelor”, a concluzionat cercetătoarea.

Vă recomandăm să citiți și:

O nouă tehnologie oferă posibilități inovatoare pentru tratamentul pacienților cu HIV

Stresul accelerează îmbătrânirea sistemului imunitar. Cum am putea combate efectele dramatice?

Genele ar putea fi „vinovate“ de poftele noastre. Cum determină ele ce alimente consumăm?

Fumatul de canabis te face mai prietenos și mai puțin lacom, spune un cercetător

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase