Home » Știință » Meteoritul Canyon Diablo a dezvăluit o structură misterioasă de diamant la interior

Meteoritul Canyon Diablo a dezvăluit o structură misterioasă de diamant la interior

Sursa foto: Profimedia
Publicat: 28.07.2022

În timp ce studiau diamantele din interiorul unui meteorit antic, oamenii de știință au descoperit o structură microscopică ciudată care nu a mai fost observată până acum.

Structura, o formă îmbinată de grafit și diamant, are proprietăți unice care ar putea într-o bună zi să fie folosite pentru a dezvolta noi tipuri de electronice, au spus cercetătorii.

Structurile de diamant au fost găsit în meteoritul Canyon Diablo, care s-a prăbușit pe Pământ în urmă cu 50.000 de ani și a fost descoperit pentru prima oară în Arizona, SUA în 1891. Diamantele din acest meteorit nu sunt aceleași diamante cunoscute de majoritatea oamenilor.

Majoritatea diamantelor cunoscute s-au format la aproximativ 150 de kilometri sub suprafața Terrei, acolo unde temperaturile ajung până la 1.093 de grade Celsius. Atomii de carbon din aceste diamante sunt aranjați în forme cubice.

Diamantele din interiorul meteoritului Canyon Diablo sunt cunoscute drept lonsdaleite

Prin comparație, diamantele din interiorul meteoritului Canyon Diablo sunt cunoscute drept lonsdaleite (sau diamante hexagonale), numite astfel după cristalograful britanic Dame Kathleen Lonsdale, prima femeie profesor la University College London. Așadar, diamantele au structură hexagonală. Aceste diamante se pot forma doar în condiții de presiune și temperatură extrem de ridicate.

Deși oamenii de știință au creat cu succes lonsdaleite în laborator (folosind praf de pușcă și aer comprimat pentru a lovi de perete discuri de grafit cu o viteză de 24.100 km/h), aceste diamante sunt formate doar atunci când meteoriții lovesc Pământul cu viteze spectaculoase.

În timp ce studiau aceste diamante în meteorit, cercetătorii au descoperit ceva ciudat. În loc de structurile hexagonale pure la care se așteptau, oamenii de știință au găsit excrescențe dintr-un material pe bază de carbon, numit grafen, care se îmbina cu diamantul.

Aceste excrescențe sunt cunoscute drept diaphites, iar la interiorul meteoritului formează tipare stratificate. Între aceste straturi există „goluri”, ceea ce înseamnă că straturile nu se aliniază perfect, au transmis cercetătorii într-un comunicat, potrivit Science Alert.

Grafenul are multe potențiale aplicații

Descoperirea acestor excrescențe în lonsdaleite meteoritic sugerează că materialul poate fi găsit și în alte materiale carbonice, fapt ce înseamnă că ar putea fi la îndemână pentru a fi utilizat ca resursă. Descoperirea permite, de asemenea, cercetătorilor să înțeleagă mai bine presiunile și temperaturile necesare pentru a crea structura.

Grafenul are multe potențiale aplicații. Având în vedere că este atât ușor ca un fulg, cât și rezistent ca un diamant, atât transparent, cât și extrem de conductiv, dar și de 1 milion de ori mai subțire decât firul de păr uman, grafenul ar putea într-o bună zi să fie utilizat pentru medicamente mai eficiente, electronice mai mici cu viteze mari de încărcare, sau tehnologie mai rapidă și flexibilă.

Noile structuri ciudate au fost descrise într-un studiu publicat în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Craterul de origine al celui mai vechi meteorit marțian a fost descoperit de inteligența artificială

Cristale necunoscute până acum, descoperite în praful de meteorit perfect conservat

Un meteorit marțian contrazice tot ce știam despre modul în care se formează planetele

O piatră descoperită pe un câmp s-a dovedit a fi un meteorit extrem de rar, vechi de 4,6 miliarde de ani

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase