Home » Cultură » Test de cultură generală. Ce oraș este „capitala mondială a diamantelor”?

Test de cultură generală. Ce oraș este „capitala mondială a diamantelor”?

Publicat: 30.05.2022

A fost capitala comercială și financiară a Europei în secolul al XVI-lea și este unul dintre cele mai importante porturi ale lumii; în plus, acest oraș mai este numit și „capitala mondială a diamantelor”.

Capitala mondială a diamantelor” este orașul Anvers (Antwerp), din Belgia. Este unul dintre cele mai importante porturi ale lumii, fiind situat la 88 km sud-est de Marea Nordului.

Deoarece se află în partea de limbă flamandă a Belgiei, joacă rolul de capitală neoficială a Flandrei. Potrivit Britannica, Anvers a primit drepturi municipale în 1291 și a devenit membru al Ligii Hanseatice până în 1315.

Ce trecut a avut „capitala mondială a diamantelor”?

Ca centru de distribuție pentru comerțul spaniol și portughez, a devenit capitala comercială și financiară a Europei în secolul al XVI-lea. În urma invaziilor distructive, a intrat în declin, dar a început să-și revină după ce Napoleon a îmbunătățit portul.

A făcut parte din Regatul Țărilor de Jos (1815–1830), apoi a fost cedat naționaliștilor belgieni. Viața sa economică actuală se concentrează în jurul transportului maritim, activităților portuare și producției.

Industria din Anvers

Economia din Anvers a fost întotdeauna strâns legată de faptul că este un oraș-port. În secolul al XVI-lea, în oraș s-a dezvoltat o importantă industrie de rafinare a zahărului, în care trestia de zahăr parțial prelucrată era adusă cu vaporul, rafinată și reexportată.

Primele rafinării de petrol au fost înființate în anii 1920 și 1930 și, în curând, li s-au alăturat fabricile de asamblare de automobile.

După al Doilea Război Mondial, industria s-a extins într-un ritm rapid. Au fost înființate rafinăriile de petrol mai mari, urmate îndeaproape de industriile petrochimice, împreună cu fabrici chimice, în anii 1960, iar industria auto a fost restructurată la scară mai largă.

La începutul secolului XXI, Anvers a rămas unul dintre cele mai importante centre petrochimice din lume.

Comerțul din Anvers

Alte produse importante realizate în Anvers includ echipamente fotografice și electronice, dar și diamante, datorită cărora orașul este cunoscut în întreaga lume.

Legendele spun că primul diamant a fost tăiat în Anvers în 1476. Încă din secolul al XVI-lea, unitățile de tăiere și comercializare au prosperat în așa-numitul cartier al diamantelor adiacent Gării Centrale, iar Anvers a devenit centrul internațional al industriei diamantelor. De asemenea, a devenit un important centru de modă, notează Britannica.

Complexitatea de activități portuare și industriale din Anvers este deservită de multe agenții comerciale, agenți comisionari, firme de import și export, unități bancare, companii de asigurări, întreprinderi de transport rutier și căi ferate.

Vă recomandăm să citiți și:

Un portret al muzei și iubitei lui Picasso va fi scos pentru prima dată la licitație

O vilă din Roma, care găzduiește singură frescă a lui Caravaggio, nu reușește să atragă cumpărători

Drumul de la Stagira la Chalkis. Cum a devenit Aristotel unul dintre cei mai importanţi gânditori ai omenirii

Michelangelo, geniul Renaşterii Italiene. Cum a ajuns acesta unul dintre cei mai cunoscuţi artişti ai lumii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase