„Degetele albastre” sau ce poți păți dacă fumezi prea multă „iarbă”

28 08. 2022, 20:00

Medicii au descris cazul unui bărbat care s-a trezit cu „degete albastre”, în urma unui istoric de consum exagerat de canabis. Boala lui, arterita canabisului, este un efect secundar foarte rar, dar uneori grav, al consumului excesiv de „iarbă”.

Bărbatul în vârstă de 49 de ani, descris ca neavând „alte probleme medicale”, s-a prezentat la departamentul de urgență al Boston Medical Center, în SUA, având „degetele albastre”, acoperite de ulcere. În ultimele șase săptămâni, a suferit distrugeri dureroase intermitente la nivelul pielii de pe degete. La efectuarea unui examen, s-a constatat că avea un aport inadecvat de sânge în mâini.

Raport acestui caz a fost publicat în Annals of Emergency Medicine.

Cât de rare sunt „degetele albastre”?

Istoricul medical al pacientului a dezvăluit rapid cauza. Avea „un istoric de fumat excesiv de marijuana” fără consum de tutun și a fost diagnosticat cu arterită de canabis.

Foto: El Omri Naoual et al., The Pan African Medical Journal/CC BY 2.0

Aceasta este o boală vasculară incredibil de rară, care poate provoca necroză (țesut mort), de obicei în apendicele inferioare. Pentru a pune în context cât de rară este afecțiunea, doar aproximativ 50 de cazuri confirmate au fost publicate în literatura medicală între 1960 și 2008, diagnosticate în mare parte la pacienți de sex masculin mai tineri.

Deși prevalența scăzută face ca mecanismul precis al afecțiunii să nu fie cunoscut, în studiile pe șobolani s-a demonstrat că delta8- și delta9-tetrahidrocannabinolul (THC), găsit în canabis, poate acționa ca un vasoconstrictor periferic. Atunci când canabisul este amestecat cu tutun, arsenul ar putea fi, de asemenea, un factor.

Tratamentul este surprinzător de simplu

Oricât de dureroasă și de îngrijorătoare poate fi starea pentru pacienți, tratamentul este relativ simplu atât timp cât necroza nu a progresat prea mult, scrie IFL Science.

„Tratamentul constă în renunțarea la fumat, care este singura modalitate definitivă de a opri progresia bolii și de a evita amputarea. Fără renunțare la fumat, ratele de amputare pot ajunge până la 40%”, au scris autorii în lucrare.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum contribuie crearea de artă la îmbunătățirea sănătății mintale?

Acidul hialuronic „trezește” celulele stem pentru a repara mușchii deteriorați

Veganii care ridică greutăți pot avea oase mai puternice decât cei care fac alte exerciții

Cum îi ajută limba să vadă pe nevăzători?