De ce construiește China cea mai mare rețea de telescoape din lume?

29 08. 2022, 20:00

China construiește cea mai mare rețea de telescoape din lume, dedicată studiului Soarelui, cu scopul de a îmbunătăți înțelegerea ejecțiilor de masă coronală, care pot provoca haos pe Pământ și deasupra acestuia.

Telescopul solar radio Daocheng (DSRT) este în construcție pe un platou din provincia Sichuan, în sud-vestul Chinei. Când va fi finalizat, va fi format din 313 antene, fiecare cu un diametru de 6 metri, formând un cerc cu o circumferință de 3,14 kilometri.

Rețeaua de telescoape va realiza imagini ale Soarelui în unde radio pentru a studia ejecțiile de masă coronală (CME), erupții mari de particule încărcate din atmosfera superioară a Soarelui, coroana.

CME-urile sunt declanșate de realinieri în câmpul magnetic al stelei care apar în petele solare. Atunci când sunt îndreptate spre Pământ, aceste erupții pot face ravagii în rețelele electrice, în telecomunicații, în sateliții pe orbită și chiar pot pune în pericol siguranța astronauților, scrie Space.

Cea mai mare rețea de telescoape din lume?

Pe de altă parte, CME-urile sunt, de asemenea, responsabile pentru aurorele colorate care pot fi observate pe cerul nopții în regiunile polare.

Imagini de la construcția DSRT au fost publicate de către China News Service în luna iunie. South China Morning Post a relatat că matricea este programată să fie finalizată până la sfârșitul acestui an.

Dezvoltarea face parte dintr-o rețea terestră de monitorizare a mediului spațial numită Proiectul Meridian chinezesc.

Proiectul include, de asemenea, Radioheliograful spectral chinez pentru monitorizarea activității solare, care este în curs de construcție în Mongolia interioară.

100 de antene pentru a „vâna” Soarele

Radioheliograful va fi alcătuit din 100 de antene dispuse în spirală cu trei brațe și va studia Soarele într-o bandă de frecvențe mai largă decât DSRT pentru a continua cercetările chinezești privind Soarele, fizica solară și vremea spațială.

Întregul proiect vizează aproape 300 de instrumente, amplasate în 31 de stații din China, la anumite longitudini și latitudini.

Proiectul este condus de Centrul Național de Științe Spațiale (NSSC) al Academiei Chineze de Științe și implică peste 10 instituții și universități din China.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Se apropie sau se îndepărtează Pământul de Soare? Iată ce spun cercetătorii

Unul dintre cele patru ,,temple pierdute ale Soarelui” din Egiptul Antic ar fi fost descoperit

Cercetătorii vor să folosească Soarele ca pe un telescop gigantic pentru a căuta extratereștri

Soarele întinerește asteroizii, au descoperit oamenii de știință de la NASA