Home » Istorie » Unul dintre cele patru ,,temple pierdute ale Soarelui” din Egiptul Antic ar fi fost descoperit

Unul dintre cele patru ,,temple pierdute ale Soarelui” din Egiptul Antic ar fi fost descoperit

Publicat: 04.08.2022
Unul dintre cele patru ,,temple pierdute ale Soarelui” din Egiptul Antic ar fi fost descoperit
Credit: Ministerul Turismului și Antichităților/Facebook

Arheologii care fac săpături în Abusir, la sud de Cairo, în apropiere de Saqqara, Egipt, au descoperit ruinele a ceea ce ar putea fi unul dintre cele patru ,,temple ale Soarelui” din Egiptul Antic.

Abusir este o necropolă din perioada Vechiului Regat care a servit drept unul dintre principalele cimitire pentru capitala Egiptului Antic, Memphis.

Situl este format din 14 piramide regale și morminte care datează din timpul dinastiei a V-a, la începutul secolului al XXV-lea î.Hr. până la mijlocul secolului al XXIV-lea î.Hr.

Câte temple asemănătoare au fost construite?

Săpăturile au fost efectuate de o misiune arheologică poloneză și italiană la templul faraonului Nyuserre Ini, al șaselea conducător al celei de-a cincea dinastii.

Astfel, echipa a găsit dovezi ale unei clădiri din cărămidă de lut și blocuri de cuarț, care, potrivit oficialilor de la Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților, ar putea fi rămășițele unuia dintre cele patru temple solare pierdute.

Se crede că în total au fost construite șase temple ale Soarelui, dar până acum au fost descoperite doar două.

Urme ale unor ritualuri și ceremonii

Templele în cauză ar fi fost construite în semn de dedicație pentru zeitatea Egiptului Antic, Ra, zeul Soarelui, al ordinii, al regilor și al cerului, care este deseori înfățișat ca un șoim cu un disc solar în interiorul unei cobre.

Arheologii au emis teorii cu privire la scopul templelor solare, deoarece designul lor pare să aibă mai mult decât scopuri funerare regale, făcând probabil parte din cultul regalității.

,,Clădirea este accesibilă printr-o intrare construită în stâncă de calcar, care duce la o zonă cu podea pavată și care conține blocuri uriașe de cuarț”, se arată într-un comunicat de presă emis de Ministerul egiptean al Turismului și Antichităților cu privire la această descoperire fascinantă.

Săpăturile arheologilor au descoperit, de asemenea, vase ceramice, vase de bere și recipiente cu margini roșii, care au fost probabil folosite în ritualurile și ceremoniile care au avut loc în templu, scrie HeritageDaily.

Vă recomandăm să mai citiți și:

De ce stilul egiptean antic face ca toate operele de artă să pară plate?

Egiptul a cumpărat 240.000 de tone de grâu românesc, la cel mai mic preț din licitație

Cum arăta viața egiptenilor antici în orașul morților Saqqara?

De ce au început oamenii să mănânce mumii egiptene? Modurile ciudate și nebunești în care febra mumiei a cuprins Europa

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase