Home » Știință » Oamenii de știință vor colabora cu Artemis pentru a căuta viață extraterestră

Oamenii de știință vor colabora cu Artemis pentru a căuta viață extraterestră

Oamenii de știință vor colabora cu Artemis pentru a căuta viață extraterestră
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 06.09.2022

În contextul în care Statele Unite ale Americii urmează să pornească în curând pe orbita Lunii – prima călătorie din ultimii 50 de ani – Universitatea din Virginia și misiunile spațiale Artemis ale NASA încearcă să răspundă la întrebări importante precum existența vieții extraterestre, extinzând în același timp domeniul de aplicare a ceea ce poate fi analizat pe soluri extraterestre.

Noua cercetare va lua forma unei sonde, la nivelul solului. Desigur, nu va fi gata la timp pentru această primă lansare fără echipaj uman.

În schimb, tehnologia ar putea face parte dintr-o viitoare misiune pe Lună – și poate chiar mai departe. Programul spațial are în vedere, de asemenea, trimiterea oamenilor pe Marte.

,,Ideea de bază a acestui proiect finanțat de NASA este de a obține semnături biologice și elementare, precum și de a detecta morfologia suprafeței, pentru a determina dacă acolo a existat viață”, a declarat profesorul de inginerie și cercetătorul principal Mool Gupta, în al cărui laborator de laser va fi creată o parte esențială a tehnologiei.

Prima călătorie pe Lună din ultimii 50 de ani

,,Anumite tipuri de compoziție chimică ne-ar putea spune dacă acolo a existat viață. Iar prin scanare, ar putea exista urme de viață biologică sub formă de celule”.

Oamenii de știință doresc să răspundă la o serie de întrebări despre alcătuirea generală a terenului, inclusiv despre subsolul acestuia, și despre modul în care a evoluat. Puterea de lungă durată a UVA în domeniul fotonicii va fi esențială.

Ambițiosul proiect al lui Gupta este denumit pe scurt MOCAPS. Aceasta înseamnă ,,Sonda analitică de compoziție organică și anorganică miniaturizată, multifuncțională și microscopică pentru spectroscopie planetară in situ”.

Practic, el și colaboratorii săi construiesc un instrument științific pentru un mini-rover autonom. Capul sondei optice va privi în jur și va analiza roci, gheață și alte mostre de sol.

Solul de pe Lună și viața extraterestră

O dimensiune eficientă este importantă pentru a economisi spațiu în timpul zborului și energie. Deși sonda se va plimba, roverul probabil că nu va ridica obiecte fizice. Toate informațiile transferate vor fi electronice și vor fi transmise în timp real către NASA.

Capul sondei va produce informațiile cu ajutorul spectrometriei cu laser – bazându-se pe modul în care lumina se împrăștie pentru a identifica elementele minerale – și a unei lentile cu focalizare automată care poate face fotografii de rezoluție foarte mare la nivel microscopic, scrie Phys.org.

,,Spectrometria ar funcționa la un nivel de sensibilitate extremă, o parte pe miliard”, a declarat Gupta. ,,Aceasta va fi, de asemenea, prima sondă care va obține o imagine microscopică, care va ajunge la o rezoluție de tip păr uman.”

Luna nu susține nicio formă de viață care să nu-și aducă propria tehnologie adaptivă, deoarece nu există atmosferă. De aceea, astronauții poartă costume spațiale.

Sondarea trecutului și viitorului

Cercetările publicate în revista Astrobiology în 2018 au teoretizat, totuși, că este posibil ca pe Lună să fi existat condiții favorabile cel puțin unor forme de viață simple, cum ar fi bacteriile, în timpul a două perioade în care satelitul natural al Pământului a deținut probabil o atmosferă – dar ambele au fost acum miliarde de ani.

Microbii activi ar fi putut prospera potențial în bazinele de apă, de exemplu.

Gupta a declarat că înțelegerea condițiilor din trecut și din prezent – inclusiv cunoașterea locurilor în care ar fi putut înflori viața și a modului în care aceasta ar fi putut prospera – va fi importantă pentru a ne pregăti pentru viitor.

Astfel, pentru MOCAPS, luna nu va fi un scop în sine. Va fi, de asemenea, un teren de probă, un test de pregătire pentru medii mai dificile din sistemul solar.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Există cu adevărat extratereștri? Europa, luna lui Jupiter, ar putea deține răspunsul

Extratereștrii ar putea muta planete întregi pentru a transmite mesaje către alte civilizații

Cercetătorii vor să folosească Soarele ca pe un telescop gigantic pentru a căuta extratereștri

Extratereștrii ar putea folosi comunicațiile cuantice pentru a vorbi prin spațiul interstelar

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase