Home » Știință » Test de cultură generală. Ce este glosectomia?

Test de cultură generală. Ce este glosectomia?

Test de cultură generală. Ce este glosectomia?
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 07.09.2022

Glosectomia este o intervenție chirurgicală efectuată pentru a îndepărta o parte din limbă sau întreaga limbă.

Aceasta poate fi utilizată pentru a trata cancerele limbii, unele cancere ale cavității orale (interiorul gurii) și ale gâtului. Funcțiile limbii includ degustarea, înghițirea, respirația, lingerea și vorbirea.

Limba are o dimensiune de aproximativ 3,1 până la 3,3 centimetri. Este alcătuită din două părți: limba orală- partea din față a limbii, baza limbii- considerată parte a gâtului (orofaringe), nu a gurii.

Care sunt tipurile de glosectomie?

Glosectomia parțială: se îndepărtează o parte din limbă. Hemiglosectomia: se îndepărtează o parte a limbii, lăsând cealaltă parte intactă. Glosectomia totală: se îndepărtează întreaga limbă. Acest lucru are ca rezultat incapacitatea de a înghiți fără ca alimentele/lichidul să ajungă în plămâni (numită aspirație). Din această cauză, se poate face și o laringectomie.

Laringectomia (îndepărtarea laringelui sau a cutiei vocale) ajută la prevenirea aspirației, dar are ca rezultat și pierderea vocii. Acest tip de glosectomie necesită, de asemenea, o intervenție chirurgicală reconstructivă.

Care sunt riscurile de a face o glosectomie?

Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale, există riscuri și posibile efecte secundare, scrie OncoLink.

Acestea pot fi: sângerări, hematom (sânge care va dispărea de la sine sau poate fi necesar să fie tratată prin intervenție chirurgicală), infecție, fistulă salivară (o gaură care determină scurgerea salivei din gură în gât), blocaje ale căilor respiratorii (un blocaj al căilor respiratorii care îngreunează respirația), dificultăți de înghițire (disfagie), aspirație (alimentele, lichidele sau saliva nu sunt înghițite corect și intră în plămâni în loc de stomac), pneumonie (o infecție la nivelul plămânilor), pierdere în greutate, dificultăți de vorbire/pierdere a vorbirii.

Cum este recuperarea?

Recuperarea în urma unei glosectomii depinde de tipul de operație pe care ați suferit-o. Adesea, este necesară o spitalizare de 7-10 zile.

Este posibil să fie nevoie de un tub de alimentare temporar sau permanent pentru nutriție, în timpul și după procesul de vindecare.

Există posibilitatea ca schimbarea dietei să fie necesară. În plus, unii pacienți pot avea nevoie de terapii de reabilitare sau de vorbire.

Pacienții trebuie să se adreseze medicului în cazul unor semne de infecție, cum ar fi febră, frisoane, umflături, sângerări sau secreții bucale, sufocare, dificultate la înghițire, creștere a durerii care nu este ameliorată cu medicamente, durere/umflături ale picioarelor, dificultăți de respirație, tuse, dureri în piept sau greață.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Prima intervenţie chirurgicală prin 5G, efectuată de la distanţă, a fost realizată în China – VIDEO

Pentru prima dată, un robot a realizat o intervenţie chirurgicală pe un ochi uman

Caz ŞOCANT şi extrem de rar descoperit în Italia: Naştere post-mortem şi intervenţie chirurgicală cerebrală

Intervenţie extrem de delicată. Un peştişor de acvariu a fost operat cu succes

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase