Primul vaccin anti-COVID fără ace din lume tocmai a fost aprobat în China

08 09. 2022, 14:00

Primul vaccin anti-COVID fără ace poate oferi o protecție imunitară puternică împotriva infecției, a declarat producătorul de vaccinuri CanSino într-un comunicat de presă.

Autoritățile din China au aprobat o ceață de vaccin COVID-19 pentru a fi utilizată ca doză de rapel, ceea ce o face prima alternativă la vaccinurile injectabile utilizate în timpul pandemiei.

Vaccinul inhalat conține aceleași ingrediente ca injecțiile folosite în China, dar un aparat de nebulizare îl transformă din lichid într-un spray cu aerosoli.

Primul vaccin anti-COVID fără ace a fost aprobat în China

Similar cu vaccinurile COVID-19 utilizate în SUA, primul vaccin anti-COVID fără ace, realizat de CanSino, conține bucăți de material genetic, astfel încât organismul să poată recunoaște virusul.

În timp ce vaccinurile Moderna și Pfizer introduc acest material direct, vaccinul CanSino utilizează o versiune inofensivă a virusului răcelii comune pentru a transporta informații despre coronavirus.

Potrivit datelor raportate de Organizația Mondială a Sănătății, doza unică de CanSino are o eficiență de aproximativ 92% în prevenirea îmbolnăvirilor severe cauzate de COVID-19 și o eficiență de aproximativ 58% în prevenirea completă a bolii.

Studiile clinice cu ceața ca rapel (după o singură doză injectată de vaccin) au arătat că este la fel de eficientă ca vaccinul în două doze, care este utilizat la scară largă în Asia și alte părți ale lumii.

Alternativa la vaccinurile injectabile

Ceața nazală poate spori protecția în mucoasa nasului și a căilor respiratorii superioare, pe unde virusul intră de obicei în organism, potrivit comunicatului de presă citat de Science Alert.

Și alte vaccinuri au fost reambalate sub formă de ceață până acum, cum ar fi vaccinul intranazal FluMist, văzut în cabinetele pediatrilor în fiecare sezon gripal.

Vaccinurile inhalate oferă o alternativă fără ace pentru copii și adulți deopotrivă, dar dovezile din sezoanele gripale anterioare au arătat că ceața nu atinge întotdeauna același nivel de eficacitate ca o injecție.

Doar timpul va spune dacă vaccinul anti-COVID fără ace asigură suficientă protecție de rapel pentru a fi aprobat și distribuit la scară largă în alte țări.

Vă recomandăm să citiți și:

Legătura dintre pesticide și cancerul tiroidian, în zonele centrale din California

O reușită extraordinară. Medicii au schimbat cu succes grupa de sânge de la trei organe umane

Virusul HIV accelerează îmbătrânirea cu până la cinci ani

Testarea de rutină pentru depresie ar putea depista populația subdiagnosticată