Home » Știință » Virusul HIV accelerează îmbătrânirea cu până la cinci ani

Virusul HIV accelerează îmbătrânirea cu până la cinci ani

Virusul HIV accelerează îmbătrânirea cu până la cinci ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 21.08.2022

Potrivit experților de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA), HIV are o influență „timpurie și substanțială” asupra îmbătrânirii pacienților infectați, accelerând schimbările biologice ale organismului asociate cu îmbătrânirea normală în decurs de doi până la trei ani de la infectare.

Conform rezultatelor, infectarea cu HIV poate scurta speranța de viață a unui individ cu aproximativ cinci ani în comparație cu o persoană neinfectată.

„Cercetările noastre demonstrează că încă din primele luni și ani de la infectarea cu HIV, virusul pune deja în mișcare un proces de îmbătrânire accelerat la nivel de ADN”, a declarat autorul principal, Elizabeth Crabb Breen, profesor emerit la UCLA, citat de SciTechDaily.

„Acest lucru subliniază importanța critică a diagnosticării precoce al HIV și a conștientizării problemelor legate de îmbătrânire, precum și valoarea prevenirii infecției cu HIV în primul rând.”

Diagnosticarea precoce a HIV este esențială

Studiile anterioare au arătat că atât HIV cât și tratamentele antiretrovirale utilizate pentru a gestiona infecția sunt legate de un debut timpuriu al bolilor specifice îmbătrânirii, precum ar fi bolile de inimă și rinichi, sindromul fragilității și tulburările cognitive.

Cercetătorii au examinat probe de sânge de la 102 bărbați prelevate cu cel mult șase luni înainte de a se infecta cu HIV și din nou doi – trei ani mai târziu. Acestea au fost comparate cu mostre colectate în aceeași perioadă de timp de la 102 bărbați neinfectați, care aveau aceeași vârstă. Potrivit autorilor, aceasta este prima cercetare care compară pacienții infectați și neinfectați în acest mod.

Îmbătrânire la nivel genetic

Cercetătorii s-au concentrat asupra modului în care HIV afectează metilarea epigenetică a ADN-ului, un proces pe care celulele îl folosesc pentru a activa sau dezactiva genele în cursul modificărilor fiziologice normale. Modificările epigenetice sunt cele făcute ca răspuns la influența mediului, la comportamentul oamenilor sau la alți factori externi care afectează modul în care genele se comportă fără a le modifica dizic, ceea ce include și unele boli.

Echipa a examinat cinci măsuri epigenetice ale îmbătrânirii. Patru dintre ele sunt ceea ce sunt cunoscute sub numele de „ceasuri” epigenetice, fiecare dintre ele utilizând o abordare ușor diferită pentru a estima accelerarea vârstei biologice în raport cu vârsta cronologică. Cea de-a cincea măsură a evaluat lungimea telomerilor, capetele de protecție ale cromozomilor care devin progresiv mai scurte odată cu vârsta pe măsură ce celulele se divid, până când devin atât de scurte încât diviziunea nu mai este posibilă.

O accelerare semnificativă a vârstei

Persoanele infectate cu HIV au prezentat o accelerare semnificativă a vârstei în fiecare dintre cele patru măsurători ale ceasului epigenetic – variind de la 1,9 la 4,8 ani – precum și o scurtare a telomerilor în absența unui tratament antiretroviral. O accelerare similară a vârstei nu a fost observată la participanții neinfectați în același interval de timp.

Cu toate acestea, nu există încă un consens cu privire la ceea ce constituie îmbătrânirea normală sau poate fi definită, au scris cercetătorii.

Studiul a fost publicat în jurnalul iScience.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O nouă tehnologie oferă posibilități inovatoare pentru tratamentul pacienților cu HIV

O formă severă de COVID-19 are un impact cognitiv echivalent cu 20 de ani de îmbătrânire

ADN-ul vedetelor ar putea fi furat și folosit în scopuri obscure, avertizează profesorii de Drept

Arabia Saudită vrea să investească 1 miliard de dolari pe an în cercetarea anti-îmbătrânire

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase