Home » Știință » Legătura dintre pesticide și cancerul tiroidian, în zonele centrale din California

Legătura dintre pesticide și cancerul tiroidian, în zonele centrale din California

Publicat: 22.08.2022

În modelele cu un singur poluant și pe o perioadă de 20 de ani, 10 din 29 de pesticide analizate au fost asociate cu cancerul tiroidian, inclusiv câteva dintre cele mai utilizate pe scară largă în SUA. Acestea includ diclorura de paraquat, glifosatul și oxyfluorfen.

În plus, riscul de cancer tiroidian a crescut proporțional cu numărul total de pesticide la care subiecții au fost expuși cu 20 de ani înainte de diagnostic sau de interviul de cercetare. În toate modelele, diclorura de paraquat a fost asociată cu cancerul tiroidian.

Studiul a fost publicat în revista „The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.”

Autorii sunt de părere că acest studiu oferă primele dovezi care susțin ipoteza că expunerea la pesticide rezidențiale din procesul de utilizare a acestora în agricultură este asociată cu un risc crescut de cancer tiroidian.

Cancerul tiroidian și pesticidele

Incidența cancerului tiroidian a crescut substanțial în SUA în ultimii 30 de ani, crescând cu 3% anual. Unii experți atribuie crearea unor metode de detectare mai bune, dar alte rapoarte sugerează că factorii de risc de mediu, genetici și stilul de viață pot explica, de asemenea, tendința ascendentă.

Puține studii au examinat expunerile de mediu asupra apariției cancerului tiroidian, cu excepția celor care se concentrează pe expunerea la radiații. Studiile anterioare au descoperit riscuri mai mari pentru cei care lucrează în industria de piele, lemn și hârtie, precum și pentru cei expuși la solvenți de mediu și pesticide, indică Eurek Alert.

Anumite pesticide sunt mutageni stabiliți sau s-a demonstrat că induc creșterea tumorii și anomalii cromozomiale in vitro. Acestea includ glifosatul, ingredientul activ în erbicidele utilizate pe scară largă și 19 pesticide care induc deteriorarea celulelor ADN in vitro. Pesticidele pot modifica, de asemenea, producția de hormoni tiroidieni, care a fost asociată cu riscul de cancer tiroidian.

California ocupă primul loc în rândul statelor din SUA în ceea ce privește producția agricolă

Studiile anterioare efectuate asupra acestor pesticide și cancerului tiroidian au fost inconsecvente sau au avut limitări metodologice, inclusiv auto-raportarea expunerilor, informații puține sau deloc despre pesticide specifice și dimensiuni mici ale eșantioanelor.

California ocupă primul loc în rândul statelor din SUA în ceea ce privește producția agricolă. Mai mult, utilizarea pesticidelor agricole în California în 2008 a totalizat 162 de milioane de lire sterline, aproximativ 25% din totalul utilizării în SUA. Între timp, statul a înregistrat rate în creștere ale cancerului tiroidian avansat.

Acest studiu examinează asocierea dintre expunerea la pesticide, inclusiv 19 despre care s-a descoperit că provoacă leziuni ale celulelor ADN și riscul de cancer tiroidian. Cercetătorii au emis ipoteza că expunerea la pesticide poate fi o verigă lipsă care necesită investigații suplimentare.

Care este părerea specialiștilor?

„Incidența cancerului tiroidian a crescut exponențial în ultimele decenii”, a spus dr. Avital Harari, autorul corespondent și investigatorul principal al studiului. „În plus, s-a constatat că riscul de cancer tiroidian avansat, care poate crește riscul de mortalitate și de recidivă a cancerului, este mai mare în statul California, comparativ cu alte state. Prin urmare, este esențial să elucidam factorii de risc pentru apariția cancerului tiroidian și să înțelegem cauzele potențial modificabile ale acestei boli, pentru a reduce riscurile pentru generațiile viitoare.”

„Cercetarea noastră sugerează câteva asocieri noi între expunerea la pesticide și riscul crescut de cancer tiroidian”, a adăugat ea. „În mod specific, expunerea la pesticidul paraquat este asociată pozitiv cu riscul de cancer tiroidian.” În plus, expunerea la alte pesticide, în combinație cu paraquat în modelele multipoluante, sugerează, de asemenea, un risc crescut de cancer tiroidian”, a explicat ea, iar „expunerea la un număr mai mare de pesticide unice pe o perioadă de 20 de ani a crescut proporțional riscul”.

Harari, profesor asociat de chirurgie endocrină la UCLA Health, a spus că sunt necesare cercetări suplimentare. „Studiul nostru justifică investigații suplimentare pentru a confirma aceste constatări și pentru a evalua mai bine mecanismele reale de acțiune.”

Vă mai recomandăm și:

Un studiu confirmă beneficiile Enhertu la pacientele cu cancer de sân, a transmis AstraZeneca

De ce bărbații sunt mai predispuși la cancer decât femeile? Concluziile unui studiu recent

Câți cetățeni pierde România din cauza cancerului pulmonar? Numărul este sumbru!

Editarea genetică CRISPR ar putea, pe termen lung, să cauzeze cancer

Vlad Constantin Voinea
Vlad Constantin Voinea
Vlad a făcut parte din echipa site-ului Descoperă.ro între februarie și august 2022, fiind pasionat de subiecte asociate cu știința, tehnologia, istoria și geopolitica. Vlad este specializat în managementul crizelor si prevenirea conflictelor, fiind absolvent al Universității Naționale ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase