Cercetătorii au obținut imagini cu virusul SARS-CoV-2 în timp ce infectează o celulă

15 09. 2022, 13:00
Sursa foto: Profimedia

În premieră, oamenii de știință au surprins într-o filmare toți pașii pe care îi urmează un virus când intră și infectează o celulă vie.

Descoperirile, publicate în PNAS, oferă noi perspective asupra mecanismelor fundamentale ale infecției virale și ar putea indica calea către noi metode de intervenție înainte de debutul COVID-19.

Videoclipul prezentat de cercetători urmărește un virus ce pătrunde prin suprafața unei celule și este înghițit de un compartiment celular numit endozom.

Cum infectează virusul SARS CoV-2 o celulă?

Virusul fuzionează apoi cu membrana endozomului și își injectează materialul genetic  în interiorul celulei – aceștia pașii necesari pentru a demara un ciclu de infecție virală și multiplicare.

Lucrările cercetătorilor dezvăluie că virusurile nu pot fuziona cu membrana celulei și nu pot elibera genomul decât dacă se află într-un mediu ușor acid. Experimentele au indicat că pH-ul trebuie să scadă între 6,2 și 6,8,  similar cu fluidele corporale, precum ar fi saliva și urina.

Endozomii au o astfel de aciditate, iar măsurătorile echipei au confirmat că acesta este și intervalul de pH din interiorul unui nas uman tipic, unde începe adesea infecția cu SARS-CoV-2.

Succesul virusurilor, determinat de mediul acid

„În mod destul de amuzant, măsurarea pH-ului cavității narii s-a făcut rar înainte”, a remarcat coautorul Tomas Kirchhausen, profesor de biologie celulară la Institutul Blavatnik de la Harvard Medical School și profesor de pediatrie la Spitalul de Copii din Boston, citat de Phys.org.

Mediul acid permite enzimelor din endozom sau de pe suprafața celulei, inclusiv TMPRSS2, un factor cheie al infecției cu SARS-CoV-2, să reducă proteina de vârf și să faciliteze fuziunea membranei, a descoperit echipa.

Studiul poate fi accesat aici.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Statele UE, îndemnate să vaccineze din timp populația împotriva COVID-19

Ultimele vești privind răspândirea la nivel mondial a coronavirusului. Cum evoluează vaccinurile?

Primul câine cu variola maimuței arată că virusul se poate transmite de la om la animal

Diagnosticarea rapidă a virusului hepatitei C, posibilă cu un test inovator lansat recent