Home » Știință » Primul câine cu variola maimuței arată că virusul se poate transmite de la om la animal

Primul câine cu variola maimuței arată că virusul se poate transmite de la om la animal

Publicat: 18.08.2022

După ce numărul oamenilor infectați cu acest virus a început să crească, a apărut și primul câine cu variola maimuței, spun cercetătorii.

Acest caz potențial de transmitere de la om la câine marchează prima dată când infecția cu variola maimuței a fost observată la un câine și prima dată când un animal a fost suspectat că a contractat variola maimuței de la un om infectat.

„Acesta este primul incident despre care aflăm unde există transmitere de la om la animal”, a declarat Rosamund Lewis, responsabila Organizației Mondiale a Sănătății pentru variola maimuței, pe 15 august.

„Deci, la mai multe niveluri, aceasta este o informație nouă. Nu este o informație surprinzătoare, ci este ceva ce urmăream să vedem dacă se întâmplă”, a spus ea, potrivit Science Alert.

Este esențial să reținem că, în acest moment, nu se știe dacă primul câine cu variola maimuței le poate transmite virusul înapoi oamenilor, a adăugat Lewis.

A fost descoperit primul câine cu variola maimuței

Într-o descriere a primului caz de acest fel, publicată pe 10 august în revista The Lancet, cercetătorii au cerut „investigații suplimentare privind transmisiile secundare prin intermediul animalelor de companie”, adică cazurile în care un animal de companie infectat le transmite virusul altor oameni.

Cazul recent a implicat doi bărbați care au fost examinați la Spitalul Pitié-Salpêtrière din Paris, Franța, la începutul lunii iunie, potrivit raportului din The Lancet.

Bărbații sunt parteneri neexclusivi care locuiesc în aceeași gospodărie.

Ambii au dezvoltat simptome de variola maimuței, incluzând erupții cutanate, oboseală, dureri de cap și febră, la aproximativ șase zile după ce au făcut sex cu alte persoane.

Cum se transmite virusul?

De la începutul focarului de variola a maimuței, cazurile de infecție s-au concentrat puternic în rândul bărbaților care întrețin relații sexuale cu bărbați, dar această tendință nu indică faptul că virusul se răspândește exclusiv prin activitate sexuală sau că bărbații care fac sex cu bărbați sunt deosebit de predispuși la boala; nu sunt.

Oricine, indiferent de orientarea sau comportamentul sexual, poate lua și răspândi virusul.

Cel mai adesea, variola maimuței se răspândește de la o persoană la alta prin contactul direct cu erupțiile cutanate, crustele sau fluidele corporale ale unei persoane infectate, incluzând puroiul, mucusul și saliva, sau cu materiale contaminate cu fluidele corporale ale unei persoane, cum ar fi îmbrăcămintea sau lenjeria.

Acest contact poate avea loc în timpul sexului, dar poate apărea și în timpul contactului apropiat nonsexual.

Virusul se poate răspândi și prin picăturile respiratorii (mici picături de salivă și mucus) care sunt expulzate din gură; această cale de transmitere devine mai probabilă în timpul contactului „prelungit” față în față sau al contactului fizic intim, cum ar fi sărutul.

Primul câine cu variola maimuței a dormit în patul stăpânilor

La douăsprezece zile după ce cei doi bărbați au contractat variola maimuței, ogarul lor italian în vârstă de 4 ani a dezvoltat mai multe leziuni pe piele și pe membranele mucoase, incluzând coșuri mari, pline de puroi, pe abdomen și o ulcerație pe anus.

Câinele a fost apoi testat pozitiv pentru variola maimuței la un test de diagnostic și o analiză genetică a arătat că virusul care l-a infectat pe unul dintre bărbați se potrivește exact cu virusul care a infectat ogarul.

Pacienții au spus că au lăsat câinele să doarmă în patul lor, dar după ce au dezvoltat simptome de variola maimuței, au avut grijă să nu lase ogarul să interacționeze cu alte persoane sau alte animale.

Simptomele câinelui au apărut la aproximativ 13 zile după simptomele bărbaților.

„Din câte știm, cinetica apariției simptomelor la ambii pacienți și, ulterior, la câinele lor sugerează transmiterea de la om la câine a virusului variolei maimuței”, au scris cercetătorii.

Ce animale s-ar putea infecta cu acest virus?

Pe 12 august, Centrul SUA pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) și-a actualizat site-ul web pentru a informa că patrupezii se pot infecta cu variola maimuțelor.

Aceleași pagini enumeră mai multe alte animale cunoscute a fi susceptibile la variola maimuțelor, incluzând câinii de preerie, veverițele, marmotele, chinchilla, șobolanii africani de Gambia, aricii, șoarecii de câmp și diferite tipuri de maimuțe.

De asemenea, este posibil ca anumiți șoareci și iepuri domestici să poată lua virusul, dar nu se știe dacă pisicile pot contracta variola maimuțelor, notează CDC.

„Oamenii cu variola maimuței ar trebui să evite contactul cu animalele, inclusiv cu cele de companie, cu cele domestice, dar și cu animalele sălbatice, pentru a preveni răspândirea virusului”, recomandă CDC.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum repară intestinul celulele deteriorate? ,,Abia acum începem să înțelegem”

Mintea umană nu este programată să fie activă după miezul nopții. Iată concluziile unui studiu recent

Beneficiile aduse de yoga fierbinte. Iată de ce ar merita efortul!

Expunerea la sânge „tânăr” ar putea crește durata de viață?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase