Home » Știință » O tehnică folosită de criminologi dezvăluie cratere de impact necunoscute până acum

O tehnică folosită de criminologi dezvăluie cratere de impact necunoscute până acum

O tehnică folosită de criminologi dezvăluie cratere de impact necunoscute până acum
Credit foto: Shutterstock
Publicat: 11.09.2022

Analizând rămășițele carbonizate ale plantelor se poate confirma locul unde au lovit asteroizii în trecutul îndepărtat, arată o nouă cercetare.

Pe baza estimărilor privind impactul cu asteroizi care au produs cratere în ultimii 11.650 de ani (cunoscut sub numele de Holocen), au fost localizate doar aproximativ 30% din locurile de impact.

Până acum, nu exista nicio modalitate de a face distincția între structurile terestre normale și craterele foarte mici de asteroizi, cu excepția cazului în care în apropiere se găseau bucăți de meteoriți de fier.

În noul studiu, o echipă internațională de cercetători a descoperit că, de fapt, cărbunele din jurul craterelor este diferit de cărbunele din incendii – astfel încât analiza mostrelor permite oamenilor de știință să stabilească originea craterelor mici.

„Proprietățile organismelor transformate în cărbune reflectă condițiile în care au fost ucise”, a declarat autorul principal, dr. Ania Losiak, de la Institutul de Științe Geologice, Academia Poloneză de Științe și de la Universitatea din Exeter, scrie EurekAlert.

Unde au lovit asteroizii Pământul în trecut?

„Aceste condiții, cum ar fi căldura la care a fost expus lemnul sau durata încălzirii, lasă semne revelatoare în structura materialului.”

„De exemplu, cărbunele de lemn provenit din incendii de suprafață cu energie redusă, cum ar fi arderea tufișurilor și a frunzelor, are proprietăți diferite față de cărbunele de lemn provenit din incendii de mare intensitate. Cărbunii de impact sunt foarte ciudați. Arată ca și cum s-ar fi format la temperaturi mult mai scăzute decât cărbunele din incendii de pădure și toate sunt foarte asemănătoare între ele, în timp ce, într-un incendiu de pădure, este obișnuit să găsești lemn puternic carbonizat chiar lângă ramuri abia afectate.”

Echipa de cercetare a săpat șanțuri în marginile a patru cratere (Kaali Main și Kaali 2/8 în Estonia, Morasko în Polonia și Whitecourt în Canada).

Cărbunele din jurul craterelor, diferit de cărbunele din incendii

„Diferențele dintre cărbunele de incendiu și cărbunele de impact s-au dovedit a fi dramatice și surprinzătoare”, a declarat profesorul Belcher, care face parte din Institutul de Sisteme Globale de la Exeter.

„În timp ce cărbunele de foc sălbatic variază considerabil în ceea ce privește reflectivitatea sa, în funcție de condițiile locale din timpul incendiului, cărbunele de impact a prezentat caracteristici uniforme, în ciuda faptului că provine din locații complet diferite și că s-a format la mii de ani distanță.”

„Acest lucru reprezintă o oportunitate pentru geologii care caută cratere de impact necunoscute.

Indicii despre amenințările viitoare

„Acest studiu ne îmbunătățește înțelegerea efectelor asupra mediului în urma formării craterelor de impact de mici dimensiuni, astfel încât, în viitor, atunci când vom descoperi un asteroid cu un diametru de câțiva metri sau mai mult care vine spre noi cu doar câteva săptămâni înainte de impact, vom putea determina cu mai multă precizie dimensiunea și tipul de zonă de evacuare necesară”, a declarat profesorul Chris Herd, de la Universitatea din Alberta.

„Pentru a ne pregăti pentru orice amenințare viitoare, trebuie să înțelegem cât de des se produc astfel de coliziuni. Și pentru a face acest lucru, trebuie să ne uităm la trecutul recent al planetei noastre.”

Lucrarea a fost publicată în revista Geology.

Vă recomandăm să mai citiți și:

DART, pe punctul de a lovi asteroidul Dimorphos. Ce efecte va avea impactul?

Un meteorit, cheia în rezolvarea misterului comportamentului ciudat al asteroidului Bennu

Izopodul gigantic ce trăiește în craterul asteroidului care a ucis dinozaurii

Un asteroid cât un zgârie-nori de 50 de etaje a trecut pe lângă Pământ

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase