Home » Știință » Mințim mai mult folosind laptopul decât atunci când folosim telefonul. Dar de ce?

Mințim mai mult folosind laptopul decât atunci când folosim telefonul. Dar de ce?

Mințim mai mult folosind laptopul decât atunci când folosim telefonul. Dar de ce?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 16.09.2022

Cercetătorii au descoperit că mințim mai mult folosind laptopul pentru câștig personal față de situația în care folosim telefonul.

O lucrarea despre acest lucru a fost publicată în International Journal of Conflict Management.

Având în vedere că cele două dispozitive au capacități tehnice aproape identice, acest lucru este surprinzător și evidențiază impactul psihologic al tehnologiei.

Jocul ultimatumului

Primul studiu dintr-o serie planificată a fost o versiune a ceea ce economiștii numesc jocul ultimatumului. În exercițiul „Accepți sau nu”, unui jucător i se spune că va primi o anumită sumă de bani, din care o parte trebuie să o împartă cu un partener.

Jucătorii îi pot spune partenerului orice informație doresc despre suma totală și despre cât de mult sunt dispuși să ofere, ceea ce le permite să mintă și să păstreze mai multi bani pentru ei. Cu toate acestea, partenerul trebuie să fie de acord cu suma oferită pentru ca oricare dintre ei să primească bani, explică Phys.org.

În versiunea cercetătorilor, 137 de studenți absolvenți a trebuit să-și imagineze că vor împărți 125 de dolari cu un coleg dacă partenerul lor alocat aleatoriu ar fi de acord cu înțelegerea. Jumătate dintre ei au folosit un laptop; restul au participat folosind smartphone-ul.

Mințim mai mult folosind laptopul

În timp ce marea majoritate a participanților a mințit măcar puțin, cercetătorii au descoperit că mințim mai mult folosind laptopul; cu mult mai mult. 82% dintre participanții cu laptop au mințit, în comparație cu 62% dintre utilizatorii de telefoane, și au susținut, în medie, că suma era cu 20 de dolari mai mică.

Deși acest lucru a fost ipotetic și nu a implicat bani reali, cercetările anterioare ale acestei echipe și ale altor cercetători arată că aceste scenarii sunt bune la prezicerea comportamentului real.

Un experiment de confirmare

Pentru a vedea dacă descoperirea rămâne valabilă într-un scenariu mai real, oamenii de știință au conceput un experiment de negociere în care doi oameni a trebuit să negocieze prețul de achiziție al unei fabrici de semiconductori imaginare pe care unul dintre ei o deținea.

222 de studenți au fost împărțiți în două grupe, în cumpărători și vânzători. Cumpărătorilor li s-a spus confidențial că valoarea de piață a proprietății a fost estimată la 21 de milioane de dolari.

Apoi li s-a cerut cumpărătorilor să le spună vânzătorilor care credeau că este valoarea de piață justă a proprietății și să facă o ofertă inițială. Ca și în primul experiment, aproximativ jumătate dintre elevi și-au folosit telefoanele, iar ceilalți au negociat folosindu-și laptopurile.

În cadrul acestui experiment s-a reconfirmat faptul că mințim mai mult folosind laptopul. În medie, cumpărătorii le-au spus vânzătorilor că valoarea justă a fost de 16,7 milioane de dolari, cu peste 4 milioane de dolari mai puțin, comparativ cu 18,1 milioane de dolari cât au spus cei care au negociat folosind telefonul. În ambele cazuri, ofertele lor reale au fost doar puțin mai mari decât ceea ce au spus că este valoarea de piață.

O a treia analiză

Pentru a afla de ce se întâmplă astfel, participanții la un studiu separat au fost întrebați despre lucrurile cu care asociază ei fiecare dispozitiv și a fost găsit un tipar consistent. Telefoanele au declanșat asocieri cu prietenii și familia, iar laptopurile au condus la gânduri despre muncă, succes și realizări, despre care cercetările anterioare au arătat că pot declanșa un comportament neetic.

Utilizarea tehnologiei în luarea deciziilor poate schimba subtil, dar fundamental, modul în care funcționează creierul nostru.

În lucrările anterioare, cercetătorii au descoperit că oamenii mint mai des, cooperează mai puțin și îi evaluează pe ceilalți mai negativ atunci când își desfășoară sarcinile virtual, decât în persoană, cu instrumente fizice precum pixuri și hârtie.

Mințim mai mult folosind laptopul, dar mulți alți factori ar putea fi implicați

În timp ce studiile precum al acesta nu pot prezice perfect comportamentul din viața reală, aceste experimente oferă mai multe dovezi ale modurilor subtile în care tehnologia poate modifica comportamentul uman.

Nu se știe dacă aceste descoperiri rămân valabile pentru alte sarcini și în contextul relațiilor existente. Chiar și în cadrul acestor experimente, alți factori pot afecta alegerea oamenilor de a minți, cum ar fi diferite dimensiuni ale ecranului sau locația.

Cercetarea arată nevoia continuă de a evalua modul în care instrumentele tehnologice sunt utilizate în scenarii reale și studierea schimbărilor inconștiente pe care aceste dispozitive le-ar putea avea în deciziile zilnice și standardele etice.

Vă recomandăm să citiți și:

Care adolescenți sunt mai predispuși să folosească țigări electronice? O legătură surprinzătoare cu orientarea sexuală

De ce adoptă uneori părinții o rutină alimentară nesănătoasă?

Câinii cu stăpâni activi au parte de mai multe exerciții fizice

Oamenii cu fețe similare ar putea avea și ADN-ul similar, spun cercetătorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase