Telescopul Hubble dezvăluie ce se întâmplă într-o creșă stelară din constelația Orion

24 10. 2022, 18:00

Viețile stelelor abia născute sunt furtunoase, așa cum arată și cea mai recentă fotografie făcută de Telescopul Spațial Hubble cu obiectele Herbig–Haro HH 1 și HH 2.

Ambele obiecte sunt situate în constelația Orion și se află la aproximativ 1.250 de ani-lumină depărtare de Pământ. HH 1 este norul luminos situat deasupra stelei strălucitoare din colțul din dreapta al fotografiei, iar HH 2 este norul din colțul din stânga imaginii. Deși ambele obiecte Herbig–Haro sunt vizibile, tânărul sistem stelar responsabil pentru crearea lor se ascunde, fiind învăluit în nori groși de praf în centrul imaginii de la Telescopul Hubble.

Cu toate acestea, o scurgere de gaz din una dintre cele poate fi văzută din norul întunecat central și este vizibilă sub forma unui jet luminos. Astronomii au crezut cândva că steaua luminoasă dintre jet și norul HH 1 ar fi fost sursa jeturilor, însă aceasta este o steaua dublă care nu are legătură și s-a format în apropiere.

Obiectele Herbig-Haro, aglomerări luminoase găsite în jurul stelelor tinere

Obiectele Herbig-Haro sunt aglomerări luminoase găsite în jurul unora dintre stelele tinere. Acestea se formează atunci când jeturi de gaze eliberate de aceste stele abia născut intră în coliziune cu gazul și praful din jur la viteze incredibil de mari. În 2022, observațiile Telescopului Hubble au dezvăluit că regiuni din HH 1 se deplasează cu peste 400 de kilometri pe secundă.

Instrumentul Wide Field Camera 3 al lui Hubble a surprins această creșă stelară turbulentă folosind 11 filtre diferite în lungimi de undă UV, vizibile și infraroșu. Fiecare dintre aceste filtre este sensibil la doar o mică parte din spectrul electromagnetic, iar filtrele permit astronomilor să vadă procese interesante care emit lumină la lungimi de undă specifice.

Telescopul Webb poate privi dincolo de norii de praf care învăluie stelele tinere

În cazul obiectelor HH 1 și 2, două grupuri de astronomi au solicitat acces la observațiile lui Hubble pentru două studii diferite. Primul a analizat structura și mișcarea obiectelor Herbig-Haro vizibile în această imagine, astfel oferind astronomilor o înțelegere mai bună cu privire la procesele fizice ce au loc atunci când scurgerile din stelele tinere se lovesc cu gazul și praful din jur.

Al doilea studiu a investigat scurgerile pentru a ajuta viitoarele observațiile cu Telescopul Spațial James Webb. Telescopul Webb, cu abilitatea sa de a privi dincolo de norii de praf care învăluie stelele tinere, va revoluționa studiul scurgerilor din stelele nou-născute, potrivit NASA.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Secretele unei perechi de galaxii, dezvăluite de Telescoapele Webb și Hubble

O explozie astronomică, dezvăluită de Telescopul Hubble

Hubble își arată, din nou, talentele. Cum a surprins un superb roi stelar strălucitor?

https://www.descopera.ro/stiinta/20070911-rata-de-expansiune-a-universului-un-mister-pentru-astronomi-dar-nu-si-pentru-telescopul-spatial-hubble