Home » Știință » O explozie astronomică, dezvăluită de Telescopul Hubble

O explozie astronomică, dezvăluită de Telescopul Hubble

O explozie astronomică, dezvăluită de Telescopul Hubble
Credit foto: ESA/Hubble & NASA, R. Sahai
Publicat: 26.09.2022

Un nor gros de praf și gaz înconjoară o tânără stea strălucitoare într-o nouă imagine de la Telescopul Spațial Hubble al NASA și ESA.

Instrumentul Wide Field Camera 3 al lui Hubble a inspectat un obiect stelar tânăr, aflat la peste 9.000 de ani-lumină depărtare în constelația Taurul, iar astronomii vor putea acum să înțeleagă mai bine cele mai timpurii etape din viețile stelelor masive.

Obiectul, cunoscut astronomilor drept IRAS 05506+2414, ar putea fi un exemplu de eveniment explosiv cauzat de perturbarea unui sistem stelar masiv și tânăr.

Astronomii au folosit instrumentul Wide Field Camera 3 al lui Hubble

Discurile învolburate de material care înconjoară o stea tânără sunt de obicei canalizate în fluxuri gemene de praf și gaz de la stea. În cazul obiectului stelar IRAS 05506+2414, însă, materialul asemenea unui spray se deplasează cu viteze de până la 350 kilometri pe secundă și se întinde din centrul imaginii spre exterior.

Astronomii au folosit instrumentul Wide Field Camera 3 al lui Hubble pentru a măsura distanța până la IRAS 05506+2414. Deși este posibilă măsurarea velocității materialului care este eliberat de stea, astronomii nu pot spune deocamdată cât de departe se află steaua de Pământ, doar în urma unei singure observații.

Cât de luminoasă este steaua și cât de multă energie emite?

Pentru a stabili distanța stelei, cercetătorii au măsurat cât de departe călătorește materialul expulzat între imagini succesive. După aceea, oamenii de știință au putut să determine distanța până la IRAS 05506+2414. Cunoscând distanța, astronomii pot stabili cât de luminoasă este steaua și cât de multă energie emite, iar astfel îi pot afla masa.

Toate aceste informații sunt cruciale pentru stabilirea originii scurgerilor neobișnuite de la această stea tânără.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Telescoapele Webb și Hubble vor privi cum nava spațială DART se va prăbuși într-un asteroid

Două galaxii spiralate suprapuse, observate de Telescopul Hubble

Hubble își arată, din nou, talentele. Cum a surprins un superb roi stelar strălucitor?

Hubble dezvăluie o erupție masivă, nemaivăzută până acum, a supergigantei Betelgeuse

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase