Home » Știință » Scobitul în nas ar putea crește riscul de Alzheimer și demență

Scobitul în nas ar putea crește riscul de Alzheimer și demență

Publicat: 02.11.2022

Cercetătorii de la Universitatea Griffith, din Australia, au demonstrat că, prin scobitul în nas, o bacterie poate călători prin nervul olfactiv din nas până în creier, la șoareci, unde creează markeri care sunt un semn al bolii Alzheimer.

Studiul, publicat în revista Scientific Reports, a arătat că Chlamydia pneumoniae a folosit nervul care se extinde între cavitatea nazală și creier drept cale de invazie pentru a pătrunde în sistemul nervos central. Celulele din creier au răspuns apoi depunând proteina beta-amiloid, care este un semn distinctiv al bolii Alzheimer.

Profesorul James St John, șeful Centrului Clem Jones pentru Neurobiologie și Cercetare pe Celule Stem, este coautor al acestei cercetări.

Scobitul în nas crește riscul dezvoltării anumitor boli

„Suntem primii care arată că Chlamydia pneumoniae poate ajunge din nas direct în creier, unde poate declanșa patologii care arată precum boala Alzheimer. Am văzut că acest lucru se întâmplă într-un model de șoarece, iar dovezile sunt potențial înfricoșătoare și pentru oameni”, a spus profesorul St John.

Nervul olfactiv din nas este expus direct aerului și oferă o cale scurtă către creier, una care ocolește bariera hemato-encefalică. Este o cale pe care virușii și bacteriile au descoperit-o ca fiind una ușoară către creier, notează Neuroscience News.

Echipa de la Centru planifică deja următoarea fază de cercetare și urmărește să demonstreze că aceeași cale există și la oameni.

„Trebuie să facem acest studiu pe oameni și să confirmăm dacă aceeași cale funcționează în același mod. Este o cercetare care a fost propusă de mulți oameni, dar nu a fost încă finalizată. Ceea ce știm este că aceleași bacterii sunt prezente la oameni, dar nu am descoperit cum ajung acolo”, spune cercetătorul.

Lucruri de evitat în ceea ce privește nasul

Există câțiva pași simpli pentru îngrijirea mucoasei nasului pe care profesorul St John sugerează că oamenii îi pot face acum dacă doresc să își reducă riscul de a dezvolta boala Alzheimer cu debut tardiv.

Scobitul în nas și smulgerea firelor de păr din nas nu sunt o idee bună”, a spus el.

„Nu vrem să ne deterioram interiorul nasului, iar scobitul și smulgerea pot face asta. Dacă deteriorați mucoasa nasului, puteți crește numărul de bacterii care pot intra în creier”, avertizează profesorul St John.

Cum ar putea fi detectată boala Alzheimer?

Testele de miros pot avea potențial de detectoare pentru Alzheimer și demență, spune profesorul St John, deoarece pierderea simțului mirosului este un indicator timpuriu al bolii Alzheimer. El sugerează că testele de miros începând cu vârsta 60 de ani ar putea fi benefice ca detector timpuriu.

„Odată ce ai peste 65 de ani, factorul tău de risc crește, dar ne uităm și la alte cauze, pentru că nu este vorba doar de vârstă, ci este și de expunerea la mediu. Și credem că bacteriile și virusurile sunt critice”, a concluzionat el.

Vă recomandăm să citiți și:

Un tip de epilepsie ar fi pornit dintr-o mutație de la o singură persoană, în urmă cu 800 de ani

La ce vârstă trebuie să renunți la fumat pentru a evita riscul crescut de moarte?

Ce se întâmplă, de fapt, atunci când ritmul nostru circadian este dereglat?

Particulele de nisip purificat au efecte împotriva obezității, confirmă cercetătorii

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase