Home » Știință » Prima dovadă directă a legăturii dintre serotonina scăzută și depresie

Prima dovadă directă a legăturii dintre serotonina scăzută și depresie

Credit foto: Shutterstock
Publicat: 12.11.2022

Oamenii de știință susțin că au găsit prima dovadă directă că persoanele cu depresie au niveluri scăzute de serotonină în creier.

Rezultatele unui studiu de imagistică cerebrală relansează dezbaterea din cadrul psihiatriei cu privire la așa-numita ipoteză serotoninică a depresiei și contestă concluziile unei analize, care nu a găsit „nicio dovadă clară” că nivelurile scăzute de serotonină sunt responsabile.

Cea mai recentă lucrare, condusă de oamenii de știință de la Imperial College London, a sugerat că persoanele cu depresie au un răspuns scăzut la serotonină.

,,Aceasta este prima dovadă directă a faptului că eliberarea de serotonină este diminuată în creierul persoanelor cu depresie”, a declarat profesorul Oliver Howes, psihiatru consultant la Imperial College și King’s College din Londra, și co-autor al lucrării.

,,Oamenii dezbat această chestiune de 60 de ani, dar totul s-a bazat pe măsuri indirecte. Așadar, acesta este un pas foarte important”.

O dilemă despre serotonina scăzută care îi nedumerește pe oamenii de știință de decenii

Ipoteza serotoninei a apărut din dovezile obținute din creiere postmortem și din probe de sânge care sugerau că un deficit de serotonină ar putea fi implicat în depresie.

Teoria oferă un mecanism biologic plauzibil pentru modul în care principala clasă de medicamente antidepresive, inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), sunt eficienți și este motivul pentru care substanța chimică din creier este uneori denumită ,,hormonul fericirii”.

Cu toate acestea, nu există încă dovezi concludente că anomaliile serotoninei reprezintă cauza care stă la baza depresiei, iar rezolvarea acestei chestiuni este considerată crucială pentru a oferi tratamente mai bune, scrie The Guardian.

Cea mai recentă lucrare vine să întărească ideea că serotonina joacă un rol și prezintă o nouă tehnică de imagistică cerebrală care ar putea deschide calea către o mai bună înțelegere a motivelor pentru care medicamentele nu reușesc să ajute între 10% și 30% dintre pacienți.

Cauza care stă la baza depresei?

,,Este cel mai apropiat lucru pe care cineva a reușit să îl obțină până acum”, a declarat Howes. ,,Este greu să măsori acești transmițători în creierul unor oameni vii. Nu putem să punem o pipetă acolo și să luăm o mostră. Aceasta este cea mai apropiată măsură la care vom ajunge”.

Studiul, publicat în revista Biological Psychiatry, a implicat 17 pacienți cu tulburare depresivă majoră sau depresie legată de boala Parkinson și 20 de voluntari sănătoși.

Participanților li s-a efectuat o scanare care utilizează un trasor radioactiv pentru a dezvălui cât de multă serotonină se lega de anumiți receptori din creier. Apoi li s-a administrat o doză de amfetamină, care stimulează eliberarea de serotonină, și au fost scanați din nou.

Cercetătorii au constatat că la pacienții depresivi s-a observat un răspuns redus al serotoninei.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Risc crescut de depresie pentru copiii cu părinți severi. Ce se întâmplă cu ADN-ul celor mici?

Terapia cu electroșocuri, mai eficientă în tratarea depresiei decât ketamina

De ce sunt vegetarienii mai predispuși la depresie față de consumatorii de carne?

Depresie, anxietate și Alzheimer, observate la șoarecii hrăniți cu diete grase timp de 30 de săptămâni

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase