Home » Știință » De ce sunt vegetarienii mai predispuși la depresie față de consumatorii de carne?

De ce sunt vegetarienii mai predispuși la depresie față de consumatorii de carne?

De ce sunt vegetarienii mai predispuși la depresie față de consumatorii de carne?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15.10.2022

Vegetarienii sunt mai predispuși la depresii față de consumatorii de carne, având de aproximativ două ori mai multe episoade depresive.

Un studiu despre acest subiect a fost publicat în Journal of Affective Disorders.

Studiul, bazat pe date sondajelor din Brazilia, este în acord cu cercetările anterioare care au găsit rate mai mari de depresie în rândul celor care renunță la carne. Cu toate acestea, noul studiu sugerează că această legătură există independent de aportul nutrițional.

Poate părea simplu să analizăm o legătură între o dietă și anumite probleme de sănătate și să presupunem că prima o provoacă pe cea din urmă printr-o formă de deficiență nutrițională.

Însă noua analiză a luat în considerare o gamă largă de factori nutriționali, inclusiv aportul total de calorii, aportul de proteine, aportul de micronutrienți și nivelul de procesare a alimentelor. Potrivit studiului, faptul că vegetarienii sunt mai predispuși la depresii nu este cauzat de conținutul nutrițional al dietei lor.

De ce vegetarienii sunt mai predispuși la depresii?

Deci ce anume ar putea explica legătura dintre vegetarianism și depresie? Există vreun mecanism non-nutrițional care îl face pe primul să o cauzeze pe cea din urmă? Sau relația se reduce la cu totul altceva?

În primul rând, este mai probabil ca depresia să îi determine pe oameni să devină vegetarieni decât invers. Simptomele depresiei pot include ruminarea asupra gândurilor negative, precum și sentimente de vinovăție, notează IFL Science.

Presupunând că persoanele deprimate și cele nedeprimate au șanse egale de a conștientiza adevărul supărător al abatoarelor și al agriculturii industriale, este mai probabil ca persoanele deprimate să rumineze asupra acestor gânduri și să se simtă vinovate pentru rolul lor în crearea cererii.

Vegetarianul deprimat, în acest caz, nu greșește neapărat gândind astfel. În timp ce depresia este uneori caracterizată ca având percepții negative nerealiste, există dovezi care sugerează că persoanele cu depresie ușoară până la moderată au judecăți mai realiste cu privire la rezultatul evenimentelor incerte și percepții mai realiste despre propriul rol și abilități.

În acest caz, există într-adevăr un tratament crud al animalelor în producția de carne. Și acest lucru este cauzat de cererea consumatorilor pentru carne ieftină.

Vegetarianismul ca experiență socială

În al doilea rând, este posibil ca aderarea la o dietă vegetariană să provoace depresie din alte motive decât nutriția. Chiar dacă nu lipsește niciun „nutrient al fericirii” dintr-o dietă vegetariană, probabil că vegetarienii sunt mai predispuși la depresii prin alte mijloace.

De exemplu, adoptarea unei diete vegetariene poate afecta relația cu ceilalți și implicarea în activități sociale și, uneori, poate fi asociată cu tachinare sau alte forme de ostracizare socială.

Trebuie luat în considerare faptul că noul studiu se bazează pe datele colectate în Brazilia, o țară renumită pentru dieta sa bogată în carne. Unele date din sondaj au indicat o creștere bruscă a vegetarianismului în Brazilia în ultimii ani, trecând de la 8% în 2012 la 16% în 2018. Cu toate acestea, lucrarea recentă a chestionat peste 14.000 de brazilieni și a găsit doar 82 de vegetarieni, puțin peste 0,5%.

Acest studiu a analizat o singură țară

Trebuie să ne întrebăm dacă aceeași legătură dintre vegetarianism și depresie poate fi observată în India sau în alte țări în care vegetarianismul este mai mult o normă socială. Mai important, pe măsură ce rata vegetarianismului crește în Marea Britanie și în alte țări dezvoltate, vom vedea relația dispărând în timp?

În cele din urmă, este posibil ca nici vegetarianismul, nici depresia să nu se cauzeze reciproc, dar ambele să fie asociate cu un al treilea factor. Acesta ar putea fi orice număr de caracteristici sau experiențe care sunt asociate atât cu vegetarianismul, cât și cu depresia.

De exemplu, femeile sunt mai predispuse decât bărbații să fie vegetariene și să sufere de depresie. Cu toate acestea, studiul brazilian a luat în considerare sexul, excluzând această variabilă.

Vegetarienii sunt mai predispuși la depresii din cauza imaginilor din industria cărnii?

O variabilă care nu a fost examinată, dar este legată în mod plauzibil atât de vegetarianism, cât și de depresie, este expunerea la imagini violente ale industriei cărnii. Prevenirea cruzimii față de animale este motivul cel mai frecvent citat de vegetarieni pentru a evita carnea.

Documentarele precum „Dominion” și „Earthlings” care descriu cruzimea din industria cărnii nu pot fi descrise drept filme care la care să te simți bine. Ne putem imagina cu ușurință că o persoană care consumă acest tip de media ar deveni atât vegetariană, cât și, mai ales atunci când majoritatea oamenilor aleg să privească în altă parte, deprimată.

Există mai multe motive posibile pentru legătura dintre vegetarianism și depresie. Acest nou studiu sugerează că alimentația vegetariană nu este cauza depresiei.

În schimb, experiența socială vegetariană poate contribui la depresie, depresia poate determina o probabilitate crescută de a deveni vegetarian sau atât vegetarianismul, cât și depresia pot fi cauzate de o a treia variabilă, cum ar fi expunerea la imagini violente din industria cărnii.

Vă recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au descoperit că un anumit nivel de stres protejează organismul

Un studiu dezvăluie exercițiul fizic care poate stimula memoria

Cum este afectat creierul de lumina zilei? Un nou studiu dezvăluie o legătură moleculară

Visele urâte ar putea fi un semn al riscului de demență

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase