Apariția tumorilor uterine, declanșată de chimicalele găsite în produsele de uz zilnic

25 11. 2022, 13:00

Tumorile uterine pot fi determinate de chimicalele folosite în produsele de uz zilnic, demonstrează un studiu demarat de către oamenii de știință de la Sistemul de Asistență Medicală non-profit Northwest Medicine din SUA. Aceștia au demonstrat o legătură de cauzalitate între ftalații din mediul înconjurător – chimicale toxice găsite în produsele de consum zilnic – și creșterea crescută a fibroamelor uterine, cea mai comună tumoare întâlnită la femei.

Manufacturierii folosesc ftalați în numeroase produse industriale și de consum, dar acestea au fost, totdată, detectate și în unele suplimente medicale și mâncare. Deși sunt cunoscute ca fiind toxice, ele nu sunt interzise actualmente în SUA.

„Acești poluanți sunt peste tot, inclusiv în pachete de mâncare, în produsele de păr și de machiaj, precum și în altele, iar folosirea lor nu este interzisă. Aceștia sunt mai mult decât simpli poluanți ai mediului. Ei pot provoca daune specifice țesuturilor umane”, a declarat autorul corespunzător al studiului, dr. Serdar Bulun, președinte al departamentului de obstetrică și ginecologie de la Northwestern University Feinberg School of Medicine și medic la Northwestern Medicine.

Până la 80% dintre femei pot dezvolta tumori uterine de-a lungul vieții

Până la 80% dintre femei pot dezvolta o tumoare fibroasă de-a lungul vieții, potrivit medicului Serdar Bulun, conform Medical Xpress.

Un sfert dintre aceste femei devin simptomatice cu sângerări uterine excesive și necontrolate, anemie, avorturi spontane, infertilitate și tumori abdominale mari care necesită intervenții chirurgicale dificile din punct de vedere tehnic.

Studii precedente au arătat legătura dintre expunerea la ftalați și dezvoltarea unui fibrom uterin

Studiile epidemiologice anterioare au indicat în mod constant o asociere între expunerea la ftalați și creșterea fibromului uterin, dar acest studiu explică mecanismele care stau la baza acestei legături.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences din SUA.

Vă mai recomandăm și:

Plasturele care monitorizează în timp real tumorile, dezvoltat de cercetători

Produsele pentru îndreptarea părului, asociate cu un risc crescut de cancer uterin

Un simplu test de urină poate detecta cancerul de col uterin

O tumoare de 12 kilograme a fost îndepărtată de la o cățelușă de 11 ani