Home » D:News » O tumoare de 12 kilograme a fost îndepărtată de la o cățelușă de 11 ani

O tumoare de 12 kilograme a fost îndepărtată de la o cățelușă de 11 ani

O tumoare de 12 kilograme a fost îndepărtată de la o cățelușă de 11 ani
Foto: Shutterstock
Publicat: 22.01.2022

Chirurgii de la Facultatea de Medicină Veterinară din Cluj au operat cu succes o cățelușă de 11 ani, care avea o tumoră de 12,6 kilograme, peste 25% din greutate.

Intervenția a fost realizată cu succes la Clinica de Chirurgie a Facultății de Medicină Veterinară.

Pacienta a fost cățeaua Daisy, metis de ciobănesc german, în vârstă de 11 ani și cu o greutate de 50 de kilograme. Diagnosticul i-a fost pus tot în clinicile USAMV Cluj-Napoca, prin examen tomografie computerizată.

Medicii veterinari spun că astfel de intervenții au mai fost efectuate, însă premiera constă în mărimea tumorii splenice.

O tumoră de 12 kilograme este o premieră pentru medicii veterinari

„Acestă intervenție se distinge prin faptul că tumora splenică a fost gigantică și a avut o greutate de 12,6 kg, depășind 25% din greutatea pacientei. Până în prezent, prezumtiv este vorba de un hemangiosarcom splenic, stadiul I, fără hemoperitoneu, diagnostic bazat pe aspectele macroscopice intraperatorii, predispoziția specifică a rasei, vârsta pacientei. Diagnosticul urmează să fie confirmat prin examen histopatologic de către specialiștii noștri de la Anatomie patologică”, a declarat Florin Beteg, doctorul care a condus echipa medicală.

Conform medicilor, operația a fost riscantă din cauza iminenței permanente a rupturii splenice și a hemoperitoneului.

Hemangiosarcomul are o incidență între 0,2-5% și un prognostic încurajator după intervenția chirurgicală.

Post-operator, evoluția cățelușei Daisy este foarte bună și va mai rămâne internată până la finalul săptămânii în cadrul Spitalului de urgență al facultății clujene sub monitorizare permanentă și terapie intensivă.
Redactia Descopera.ro
Redactia Descopera.ro
Descopera.ro este un portal de stiinta, tehnologie, natura si calatorii care isi propune sa fie cel mai mare site de popularizare a stiintelor si de cultura generala din Romania. Sub sloganul E LUMEA TA!, DESCOPERA.RO aduce zilnic ultimele stiri din cele mai fascinante domenii stiintifice, investigh... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase