Home » Știință » Un simplu test de urină poate detecta cancerul de col uterin

Un simplu test de urină poate detecta cancerul de col uterin

Un simplu test de urină poate detecta cancerul de col uterin
Cancerul de col uterin afectează multe femei / Credit foto: Shutterstock
Publicat: 16.02.2021

Un simplu test de urină neinvaziv poate detecta cu precizie cancerul de col uterin, au anunțat oamenii de știință de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, într-un studiu publicat în Nature.

Testul neinvaziv care detectează cancerul, prin analizarea unor probe de urină sau secreții vaginale cu un microscop, ar putea avea un beneficiu major pentru pacienți dacă este aprobat, au afirmat cercetătorii de la Universitatea din Manchester.

În prezent, cancerul de col uterin este diagnosticat prin efectuarea biopsiei unor celule colectate din interiorul uterului femeilor. În cele mai multe cazuri, procedura implică și folosirea unui telescop îngust, numit histeroscop, prin care se examinează interiorul uterului.

Cu toate acestea, 31% dintre femei trebuie să repete procedura din cauza dificultăților tehnice sau a durerilor foarte mari pe care le implică examinarea. Totodată, multe femei care nu au cancer uterin sunt supuse procedurii costisitoare și extrem de dureroase.

Echipa de cercetare, care a publicat un studiu în Nature Communications, consideră că noul instrument de detectare a cancerului uterin, ale cărui mostre de celule pot fi colectate de femei la domiciliu, ar putea fi încorporat în practica clinică odată ce vor fi efectuate studii la scară largă.

Testul poate identifica cancerul de col uterin în probe de urină sau secreții vaginale

Conduși de profesoara Emma Crosbie, de la Universitatea din Manchester, cercetătorii au folosit testul pe mostre colectate de la 103 femei diagnosticate deja cu cancer de col uterin și alte 113 care prezentau sângerări postmenopauzale inexplicabile, un simptom frecvent al acestei boli.

Proporția femeilor cu cancer cervical identificate cu ajutorul noului instrument de testare a fost de 91,7%. Totodată, testul a dat rezultate negative la 88,9% dintre femeile care nu aveau cancer uterin.

„Rezultatele noastre arată că celulele canceroase uterine pot fi detectate în urină și secreții vaginale folosind un microscop”, a spus profesoara Emma Crosbie.

„Femeile care ies pozitiv la acest test ar putea fi trimise pentru investigații diagnostice, în timp ce femeile care au au avut rezultate negative la testare pot să stea liniștite, fiind în siguranță, fără a fi nevoie de proceduri neplăcute, invazive, care provoacă anxietate și sunt costisitoare”, a adăugat ea.

Cancerul de col uterin, a șasea cea mai frecventă formă a bolii

Cercetătoarea afirmă că testul dezvoltat de echipa sa poate oferi o soluție simplă, acceptabilă și ușor de administrat, care ar putea fi utilizată în îngrijirea primară ca instrument de triaj pentru femeile suspecte de cancer uterin.

Cancerul de col uterin este al șaselea cel mai frecvent tip de cancer care afectează femeile, cu aproximativ 382.000 de diagnostice noi și 89.900 de decese cauzate de boală în 2018, la nivel global.

Majoritatea femeilor cu această boală se prezintă devreme la medic după apariția sângerărilor postmenopauzale și au un prognostic bun.

Cu toate acestea, 20% dintre paciente prezintă forme avansate de cancer de col uterin și au o rată de supraviețuire la 5 ani de la diagnostic de numai 15%.

Emma Crosbie, coordonatoarea studiului, a spus că, „deși sângerările după menopauză sunt un simptom recunoscut, doar 5-10% dintre ele au o patologie subiacentă sinistră, astfel că testul, dacă va fi aprobat, le va liniști pe aceste paciente”.

Vă recomandăm să citiți și:

Primul studiu amplu care arată că vaccinarea împotriva HPV reduce riscul apariției de cancer de col uterin

Steriletul poate reduce riscul apariţiei cancerului de col uterin

Analizarea a 5.000 de persoane demonstrează că riscul de cancer creşte direct proporţional cu numărul de parteneri sexuali

Cauzele apariţiei cancerului şi cum au evoluat tratamentele pentru această maladie

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase