Home » Știință » Cum luptă sistemul nostru imunitar cu expunerea la virusuri?

Cum luptă sistemul nostru imunitar cu expunerea la virusuri?

Publicat: 29.11.2022

Se spune adesea că sistemul imunitar are memorie, ceea ce înseamnă că, dacă un individ a fost expus anterior la un virus, celulele imune specializate vor continua să circule în sânge și în fluidele din corp, gata să declanșeze un răspuns imun rapid în cazul în care vor întâlni același virus din nou.

Pe măsură ce temperaturile scad și cad ploile de toamnă, tusea sezonieră, durerile de gât și răceala pot părea inevitabile. Dar oare expunerea zilnică la infecții precum răceala și gripa ne storc de energie sau ne fac mai puternici?

În mod esențial, acest „braț atacator” al sistemului nostru imunitar este specific patogenului întâlnit, potrivit The Guardian.

Întărirea sistemului imunitar nu asigură protecție în cazul unor infecții viitoare

„Încercarea de a dezvolta imunitate la o mulțime de infecții este contraproductivă – dezvoltăm o infecție urâtă, dar aceasta nu ne protejează împotriva altora”, a declarat profesorul Sally Bloomfield, președintele Forumului științific internațional privind igiena la domiciliu.

În același mod, o răceală nu te protejează de alta, câteva săptămâni mai târziu.

„O numim răceală obișnuită, dar nu este vorba despre un singur agent care îți dă răceala comună – există mulți agenți diferiți”, a spus prof. Deborah Dunn-Walters, președintele British Society for Immunology’s Covid Taskforce.

Pe de altă parte, nici lipsa expunerii la agenți patogeni cauzatori de boli nu este benefică pentru oameni.

Expunerea, puțină și frecventă, poate ajuta la reîmprospătarea memoriei sistemului imunitar cu privire la microbii care circulă în mod obișnuit, precum și la actualizarea acesteia cu informații despre noi variante. Totuși, nu este necesar să inhalăm sau să ingerăm acești microbi ca să declanșăm efectul dorit.

Răceala, o infecție a cărei dezvoltări depinde de vârstă și de agenții patogeni

De asemenea, nu toată lumea va avea o formă ușoară de răceală.

„Cât de grav ești afectat de o infecție depinde de vârsta ta și de cantitatea [de agent patogen] la care ai fost expus. Toți cei care au depășit o anumită vârstă și care fac aceste răceli și alte lucruri își dau seama că te afectează foarte mult. Persoanele mai tinere ar putea fi capabile să treacă peste, dar persoanele mai în vârstă ar trebui să evite  infecții repetate”, a declarat Dunn-Walters, profesor de imunologie la Universitatea din Surrey.

Este, de asemenea, imposibil ca oamenii să fie selectivi în ceea ce privește expunerea lor la microbi – respirarea rinovirusurilor care cauzează răceala comună sau ridicarea lor de pe suprafețe îi expune pe oameni la riscul de a contracta alte boli, inclusiv COVID-19.

Vă mai recomandăm și: 

Descoperirea unor tipuri complet noi de virusuri oferă indicii despre originile vieții complexe

Noi cercetări arată că zincul ar putea trata răceala, însă există și o problemă

De ce suntem mai predispuşi la răceală iarna?

Alimente pe care trebuie să le consumi pentru a preveni răceala

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase